Istarska razvojna agencija čeka svog novog jednoroga

Poduzetnička priča Marka i njegove IT ekipe samo je jedna od tisuću stotinu koliko je poduzetničkih projekata u Istarskoj razvojnoj agenciji u prvih dvadeset godina njihovog poslovanja

Martina Marčinko/Informer | 27.06.2021. / 09:50

Galerija

 Iza ova dvoja vrata započeo je s radom najuspješniji, doduše i jedini, hrvatski startup jednorog. Što to znači? To je tvrtka koja je od startupa uspjela doći do vrijednosti više od milijardu dolara, a ime porijeklo vuče od mitske životinje jer su takve situacije donedavno bile rijetkost.

S jednako velikim entuzijazmom vrata do zauzela je još jedna IT tvrtka u Istarskoj razvojnoj agenciji koja se nalazi u Puli. Trenutno rade na zanimljivoj igri čija je radnja smještena u Gorskom kotaru.

To je point and click avantura za malo starije ljubitelje video igara jer je taj žanr bio poznatiji 90-ih godina. Misterij detektivska je igra, kaže Marko Tominić, vlasnik i direktor studija za razvoj videoigara.

Igra ima elemente horora stoga će je prvi igrači simbolički moći odigrati tek na Noć vještica. Međutim, poduzetnička priča Marka i njegove IT ekipe samo je jedna od tisuću stotinu koliko je poduzetničkih projekata u Istarskoj razvojnoj agenciji u prvih dvadeset godina njihovog poslovanja.

U ovom poduzetničkom inkubatoru kojem Istarska razvojna agencija upravlja više od 15 godina imamo različite djelatnosti. Od sektora razvoja video igara, dakle IT sektora, imamo prisutne terapeute, logopede, psihoterapeute za djecu, imamo projektante, imamo jednu web trgovinu, imamo sektor turizma, nutricionisticu, prevoditeljicu. Razne su djelatnosti za razliku od našeg tehnološkog inkubatora s kojim isto upravljamo. Tamo je naglasak više na novim tehnologijama, pojašnjava Tamara Kiršić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije.

Razvojne aktivnosti ovog poduzetničkog inkubatora razvijale su se sukladno potrebama na terenu. Tako danas pruža financijsku podršku putem kreditnih linija, razvoj poduzetničke infrastrukture te privlačenje i promociju investicija.

Ovdje smo dvije i pol godine. Prije toga smo radili sve remote, tu je bilo svega i svačega tako da gledam da smo krenuli kako spada tek kada smo došli ovdje. Povlastice jesu, tek kada dođete ovdje prva tri mjeseca su besplatna, nakon toga prvu godinu plaćate samo 25 posto pune cijene. Mi još uvijek plaćamo po povlaštenoj mjesečnoj naknadi što nam razvojna agencija subvencionira ostatak, kaže Tominić.

Općenito je Pula po broju poduzetnika, na razini države, na samome vrhu. Napori koje ulažu definitivno idu u smjeru dodatnog jačanja i razvoja poduzetničke klime.

Bez obzira na okolnosti koje vladaju Pula je grad s velikim brojem poduzetnika. Ono što stvarno nismo očekivali, s obzirom na cijelu ovu situaciju, da će biti interesa. Mi trenutno imamo tri poduzetnika na listi čekanja što znači traži se mjesto više uvijek, dodaje Tamara Kiršić.

Nadamo se da će iz Istarske ili neke druge razvojne agencije izaći još koji hrvatski startup jednorog.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti