Istraživači Europske komisije potvrdili ono čega je većina svjesna: Gotovo polovici Europe prijeti suša

Istraživači predviđaju da će uvjeti topliji i sušniji od normalnih vjerojatno biti do studenog u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.

Hina | 23.08.2022. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Gotovo polovici Europe prijeti suša, navodi se u izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije objavljenom u ponedjeljak.

U izvješću se navodi da je 10. kolovoza 47 posto europskog teritorija doseglo razinu upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Neviđene vrućine izazvale fenomen "rane jeseni"

Istraživači kažu da su suhi uvjeti povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od svibnja nadalje koji su utjecali na pad razina rijeka širom Europe. Smanjene količine vode također su negativno utjecale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sustave drugih elektrana.

Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.

Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni, navodi se u izvješću, navodeći preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju.

Ostatak Europe, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uvjete, navodi se u izvješću.

Slika nije dostupna Istraživači upozoravaju na opasnost od suše u EU-u: Klimatske promjene su ubojice

U izvješću se navodi da su regije u kojima se uvjeti najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. - na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Istraživači predviđaju da će uvjeti topliji i sušniji od normalnih vjerojatno biti do studenog u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.

Nedavne oborine mogle su ublažiti uvjete suše u nekim regijama Europe, rekli su stručnjaci. Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti