Stručnjaci upozoravaju: Neviđene vrućine izazvale fenomen "rane jeseni"

Ljetne vrućine, toplinski valovi i suša natjerali su dio drveća da se spašava tako šro rano počinje s promjenom boje lišća i njegovim otpuštanjem.

Branimir Vorša | 21.08.2022. / 08:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zbog šuštanja lišća pod nogama i promjeni boje lišća na drveću, mogli biste pomisliti da je jesen uranila. No stručnjaci kažu da ova naznaka promjene godišnjih doba zapravo znak "lažne jeseni".

Stručnjaci isto tako upozoravaju da su toplinski val i suša gurnuli stabla u način rada preživljavanja, s opadanjem lišća ili mijenjanjem boje kao rezultat stresa, zbog kojeg bi neka drveća mogla i umrijeti.

Kestenjasto lišće i rano opadanje znakovi su da su drveća pod stresom i da zatvaraju radnju, kaže Leigh Hunt, viši savjetnik za hortikulturu pri britanskom Kraljevskom hortikulturnom društvu.

Stječe se dojam da smo već u jeseni, ali dani su predugi da bi krenuli ti prirodni jesenski procesi. Fiziološki, biljke ne reagiraju na jesenske uvjete; zato to slobodno nazivamo 'lažna jesen', pojašnjava Hunt.

Britanski stručnjak kaže da je u svih njegovih 45 godina iskustva ovo jedna od najtežih godina koje je vidio po pitanju štete na drveću na selu. I dok stabla mogu izdržati sušu zahvaljujući svojoj širokoj mreži korijenja, mlađi primjerci, poput onih posađenih na lošem tlu uz rubove cesta, mogli bi uvenuti i umrijeti, dodaje.

Sve ovisi o kiši

Drveće koje je izgubilo samo nekoliko listova uz tek malo požutjelih trebalo bi se oporaviti uz dovoljno oborina, pojašnjava Hunt. Međutim, postoji kritična točka kada stablo ne može nadoknaditi vodu izgubljenu kroz pore u lišću i doslovno će se osušiti.

U uvjetima kao što su nedavno viđeni, drveće može reagirati proizvodnjom više sjemenki, primjerice, žira, u pokušaju reprodukcije i preživljavanja u budućnosti.

A ako bude puno kiše, mogli bismo čak vidjeti drugo proljeće s drvećem koje će dodatno rasti, napominje Hunt.

Rekordno rani divlji plodovi

Drugi znakovi nepredvidivog vremena mogu se vidjeti u bobicama koje se pojavljuju na biljkama i grmlju.

Britanski Woodland Trust, koji bilježi sezonske promjene, primio je svoje najranije izvješće o zrelim kupinama dosad - 28. lipnja. Kažu da voće i orašasti plodovi sazrijevaju brže nego ikada, što može predstavljati katastrofu za divlje životinje koje se njima hrane.

Rekordna vrućina koju smo upravo iskusili pomogla je u stvaranju niza događaja rane jeseni. Dobili smo neke od naših najranijih ikada zrelih plodova kupine iz južne Engleske. Glog i oskoruša također rano sazrijevaju u nekim dijelovima zemlje, gdje je također primijećeno rano obojenje lišća. Zabilježeno je da bazga i božikovina također rano daju plodove. I ekstremne temperature i nedostatak vode mogu uzrokovati da drveće odbaci svoje lišće ranije nego što bismo očekivali, kaže Fritha West iz Woodland Trusta.

Posljedice suša na rijekama mogu trajati i godinama

Teško je predvidjeti dugoročne posljedice suše, ali stručnjaci za ekologiju misle da će tjedni isušenih travnjaka i tla tvrdog kao kamen u većem dijelu južne Engleske imati veliki utjecaj na divlje životinje.

U rijekama i oko njih suša bi se mogla osjetiti još godinama. Tijekom ljetnih suša, brzorastuće alge mogu ugušiti močvarne biljke, ubijajući ih blokirajući svjetlost.

Smanjenje razine rijeka smanjuje stanište za ribe, vodozemce i beskralježnjake, što utječe na cijele ekosustave.

Ove biljke osiguravaju vitalno stanište za insekte i ribe, a njihov gubitak iz ekosustava uzrokuje velike promjene u prehrambenom lancu. Može proći nekoliko godina prije nego što se biljke uspiju oporaviti ili ponovno naseliti ove riječne dijelove pogođene sušom, pa se utjecaj jakih suša može produžiti, kaže dr. Mike Bowes iz britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju.

Izvor: BBC News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti