Istraživači su napokon potvrdili 100 godina staru Einsteinovu teoriju?

Istraživanjem je otkriveno miješanje vremena i prostora u blizini crne rupe, točno onako kako je predvidjela Einsteinova teorija.

Martina Čizmić | 26.07.2019. / 10:51

Albert Einstein (Foto: Guliver/CoverImages)

Kad je prije više od 100 godina Albert Einstein objavio svoju teoriju opće relativnosti, ona je predstavljala revoluciju u svijetu fizike. Pružila je ujedinjeni opis gravitacije kao geometrijskog svojstva prostora i vremena. Točnije, teorija opisuje da je zakrivljenost prostor-vremena direktno povezana sa energijom i momentom neovisno o tome koja materija i radijacija su prisutne. 

Tijekom 100 godina Einsteinova predviđanja iz teorije opće relativnosti bila su potvrđena u svim opažanjima i eksperimentima, ali su i potaknula brojna pitanja koja su, unatoč trudu znanstvenika, ostala bez odgovora. 

No posljednje otkriće znanstvenika potvrđuje Einsteinovu teoriju. Istraživači su proučavali zvijezdu "S0-2", koja ima masu gotovo 10 puta veću od Sunca, i pratili njezinu eliptičnu orbitu oko velike crne rupe "Sagittarius A*", koja se nalazi u središtu Mlječne staze, otprilike 26 tisuća svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. 

Otkrili su kako ponašanje svjetla zvijezde dok "bježi" od ekstremnog gravitacijskog polja crne rupe potvrđuje Einsteinovu teoriju opće relativnosti. 

Proučavanja svjetla koje dolazi od zvijezde koja se nalazi u orbiti oko ogromne crne rupe u središtu naše galaksije, dala su nove dokaze koji podupiru Einsteinovu teoriju opće relativnosti iz 1915. godine, objavili su astronomi. 

Istraživanjem je otkriveno miješanje vremena i prostora u blizini crne rupe, točno onako kako je predvidjela Einsteinova teorija. Istraživači su se oslanjali na podatke dobivene iz opservatorija Keck s Havaja i fokusirali su se na efekt koji se naziva gravitacijski crveni pomak, odnosno Einsteinov pomak. 

Iako je proučavanje te zvijezde potvrdilo Einsteinovu teoriju, astronomkinja Andrea Ghez sa Sveučilišta u Kaliforniji ističe da ona ne objašnjava u potpunosti što se događa u egzotičnim gravitacijskim okružjima kakvo se može naći u crnoj rupi. Naime, crne rupe imaju toliko jaka gravitacijska polja da ni svjetlo ni materija ne mogu pobjeći. 

Uvjerena je kako će u nekom trenutku biti potrebno osmisliti mnogo opsežniju teoriju gravitacije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti