Istraživanje pokazalo da brazilska P1 varijanta koronavirusa mutira i može postati opasnija

Brazilska P1 varijanta koronavirusa, odgovorna za smrtonosni porast broja slučajeva COVID-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će joj omogućiti lakše izbjegavanje antitijela, pokazalo je brazilsko znanstveno istraživanje.

Hina | 15.04.2021. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanje varijante koja kruži Brazilom, a koje je proveo institut za javno zdravstvo Fiocruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih stanica.

Te bi mutacije, upozorili su brazilski znanstvenici, mogle učiniti virus otpornijim na cjepiva koja ciljaju protein na šiljku - s potencijalno ozbiljnim posljedicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

Vjerujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbjegao odgovor antitijela, rekao je Felipe Naveca, jedan od autora studije iz Fiocruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se vjeruje da je inačica P1 krenula.

Naveca je rekao da se promjene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neka cjepiva znatno smanjene učinkovitosti.

To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja ubrzavati svoju evoluciju, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitijela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći spriječiti širenje te varijante u trenutku kad najveće gospodarstvo Latinske Amerike postaje sve izoliranije.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, veliki čimbenik u opsežnom drugom valu epidemije u kojemu je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji premašio 350 000 što je drugi najviši broj umrlih na svijetu iza Sjedinjenih Država.

Epidemijski val u Brazilu također sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u ožujku više od polovice svih pacijenata na intenzivnoj njezi bilo u dobi do 40 godina.

Za Ester Sabino, znanstvenicu s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, s obzirom na brzi tempo prijenosa virusa, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće.

Ako imate visoku razinu prijenosa, kao što je trenutačno u Brazilu, povećava se rizik od novih mutacija i inačica, rekla je.

Do sada su se cjepiva, poput onih koja su razvili AstraZeneca i kineski Sinovac, pokazala učinkovitima protiv brazilske varijante, ali Sabino je rekla da bi daljnje mutacije to mogle dovesti u opasnost.

To je stvarna mogućnost, rekla je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti