Istraživanje pokazalo da zaposlenici izbjegavaju pauze na poslu unatoč velikom stresu, a otkriveno i zašto

Novo znanstveno istraživanje otkrilo je da poslom preopterećeni zaposlenici često nastavljaju raditi, iako zapravo žele pauzu.

Branimir Vorša | 16.03.2023. / 16:19

Stres na poslu, ilustracija
Stres na poslu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Logika nekako nalaže da, što je teret posla veći, to zaposlenike tjera na veći osjećaj potrebe za odmorom, ali novo istraživanje otkriva da preopterećenje poslom zapravo može obeshrabriti zaposlenike da uzimaju pauze na poslu, unatoč lošim posljedicama toga poput stresa, umora i lošije kvalitete rada.

Znanstvenici sa Sveučilišta Waterloo otkrili su da poslom preopterećeni zaposlenici često nastavljaju raditi, iako žele pauzu. Jedan od potencijalnih razloga jest taj što su zaposlenici možda osjećali pritisak da nastave raditi, kako bi sav posao obavili na vrijeme.

Izgaranje na poslu, ilustracija Spriječite izgaranje na poslu i prije nego što počnete raditi, evo kako

Naše istraživanje daje sveobuhvatan prikaz procesa uključenih u odluku o pauzi i daje uvid u to kako zaposlenici i menadžeri mogu učinkovitije iskoristiti pauze na poslu, potencijalno poboljšavajući, i dobrobit za radnike, i njihov učinak na poslu, kaže James Beck, profesor industrijske i organizacijske psihologije na spomenutom sveučilištu.

Znanstvenici su za potrebe studije ispitali 107 raznoraznih zaposlenika o razlozima zašto su uzeli ili nisu uzeli pauzu na poslu. Zatim su ispitivali još 287 zaposlenika dva puta dnevno, tijekom pet dana, o njihovoj kvaliteti sna, umoru, problemima s učinkom, radnom opterećenju i broju pauza koje uzimaju svaki dan na poslu.

Studija je otkrila da, iako su prethodna istraživanja pokazala da pauze mogu biti od koristi za dobrobit i učinak zaposlenika, oni se pak mogu oduprijeti uzimanju pauza, ako smatraju da nadređeni obeshrabruju pauze na njihovom radnom mjestu. Iako možda postoji pogrešno mišljenje da su pauze neproduktivne, vodeći autor studije napominje da mnogi zaposlenici uzimaju pauze, jer su predani tome da ostanu usredotočeni i održe visoku razinu učinka na radnom mjestu.

Stres Imate li i vi istih problema? Znanstvenici upozoravaju na svakodnevni izvor stresa, gubitka koncentracije i produktivnosti

Svjesni smo da zaposlenici možda neće uvijek moći uzeti više pauza, ali ako poslodavci mogu promicati dobrobit zaposlenika rješavanjem uvjeta koji rad mogu učiniti neugodnim, možda će moći smanjiti broj potrebnih pauza, ističe Dr. Vincent Phan sa Sveučilišta Waterloo i vodeći autor navedene studije.

Znanstvenici se nadaju da će njihova otkrića pomoći u promicanju dobrobiti zaposlenika i da će buduća istraživanja istražiti šire strukturne i kontekstualne čimbenike koji utječu na uzimanje pauze na poslu. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Business and Psychology.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti