Istraživanje pokazalo zanimljive rezultate : Evo kako osloboditi memoriju na Androidima

Istraživanje Avasta pokazalo je kako se može očistiti i više od 2 GB prostora na pametnim telefonima, a saznali smo i koje aplikacije troše puno prostora na uređajima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2019. / 08:40

Smartphone (Foto: Getty images)

Osim trajanja baterije, za većinu korisnika mobilnih uređaja jedan od najvećih problema jest nedovoljna količina memorije. Korisnici najčešće kupuju uređaje sa 64 i 128 GB memorije, što za većinu korisnika u današnje vrijeme u kojem svakodnevno snimamo gomilu fotografija i videozapisa nije dovoljno. Vlasnici velikog broja uređaja s Androidom imaju mogućnost korištenja dodatnih memorijskih kartica, dok su oni s uređajima bez memorijskih proširenja "osuđeni" na konstantno prebacivanje fotografija na računala ili u oblak.

Samsung eUFS (Foto: Samsung) Samsung krenuo u proizvodnju novog rješenja za pohranu na pametnim telefonima

Nedavno istraživanje sigurnosne kompanije Avast provedeno nad više od 6 milijuna uređaja na kojima je instalirana aplikacija Avast Cleanup za Androide s više od tri milijarde pohranjenih fotografija pokazalo je kako bi korisnici mogli osloboditi dio memorije na svojim telefonima – od 600 MB pa do više od 2 GB prostora. Naime, pokazalo se da je na telefonima pohranjeno više od petine fotografija koje bi korisnici bez problema mogli izbrisati jer je riječ duplikatima, tj. istim ili jako sličnim fotografijama najčešće snimljenim u burst modu ili fotografijama loše kvalitete. Duplikata je oko 16 posto, dok je loših fotografija oko 6 posto – dakle, oko 22 posto fotografija koje se nalaze na vašim uređajima mogli bi izbrisati i osloboditi dragocjeni prostor.

Prosječno korisnici imaju nešto više o 950 fotografija na telefonima, od čega su 154 duplikati i 58 nekvalitetne fotografije, a kako je prosječna težina jedne fotografije 3 MB, to znači da se brisanjem tih fotografija može osloboditi više od 630 MB prostora. Za nove telefone s moćnim kamerama koje mogu snimati HDR fotografije visoke rezolucije koje zauzimaju puno više memorije, brisanjem bi se moglo osloboditi više od 2 GB prostora.

Slika nije dostupna Nedostaje vam prostora na iPhoneu? Apple napokon ima rješenje!

Što se najvećih potrošača prostora tiče, pored loših ili ponavljajućih fotografija, iz Avasta naročito izdvajaju WhatsApp čije su postavke namještene tako da automatski na telefon pohranjuje sve fotografije primljene putem te aplikacije. U prosjeku, korisnici imaju pohranjeno skoro 300 fotografija s WhatsAppa na svojim uređajima. Zanimljivo, veliki potrošač memorije su i snimke zaslona te je na telefonima prosječno pohranjeno 86 screenshotova, a najčešće je riječ o snimkama zaslona koje su korisnici snimili i zaboravili ih izbrisati.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti