IT stručnjaci na Changeu razmijenili iskustva o mikroservisima i njihovu razvoju

Na konferenciji Change čitava IT razvojna zajednica u Hrvatskoj bila je u prilici usporediti svoj način rada i korištene tehnologije s regionalnim i svjetskim trendovima.

Martina Čizmić | 01.10.2019. / 08:09

Change Con 2019. (Foto: KING ICT)

Četvrto izdanje konferencije Change okupilo je preko 400 stručnjaka i IT entuzijasta koji su, uz cjelodnevno druženje u prostorima tvornice Kraš, izmijenili znanja i bogato iskustvo te predstavili novosti i prakse iz ICT svijeta. Stručnjaci predavači došli su iz brojnih uspješnih kompanija poput CloudBeesa, Remitlyja, Hazelcasta, SnapTortoisea, Rimac Automobila i drugih renomiranih tvrtki.

Fokus ovogodišnjeg Changea bio je na mikroservisima - blockchain, big data, testiranje, baze podataka, sigurnosni aspekti razvoja, razne namjene Java tehnologije, ali i poslovnim temama poput unaprjeđenja komunikacije i značaja low-code platformi za poslovne analitičare.

Prisutnima se na samom početku obratio predsjednik Uprave KING ICT-a, Plamenko Barišić, koji je poručio kako ga raduje niz dobrih vijesti o međunarodnim uspjesima naših softverskih tvrtki koje rastu i rade fantastične, opsegom manje SW-e, za velike globalne igrače, čime dokazuju da smo znanjem konkurenti. Naveo je kako ne smijemo zaboraviti da Istočna Europa čini tek 5 % globalne isporuke softvera, a upravo u tim zemljama nalazimo SW tvrtke koje imaju dvije, tri i više tisuća djelatnika.

Neka ovo bude mali apel za budućnost, prepoznatljivost i opstojnost hrvatske SW industrije. Moramo iznaći bolje modele udruživanja, klasteriranja i prezentiranja na svjetskoj sceni. Moramo prikazati veličinu da bi nas više cijenili, ozbiljnije shvaćali i da bismo dobili prilike činiti velike stvari, kazao je Barišić, nakon čijeg je uvodnog govora održano prvo predavanje.

Uvodno predavanje održala je briljantna Crystal C. Yan iz tvrtke Remitly, koja je okupljene zaintrigirala govorom o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, objasnivši kako i u kolikoj mjeri statističke predikcije funkcioniraju te kako ih percipiraju konzumenti. Trebamo se svi potruditi razumjeti potrošače i shvatiti da je bitno da potrošači razumiju nas. Ako oni razumiju naš proizvod, znamo da imamo dizajn koji tražimo, poručila je Yen.

Uslijedila su predavanja u tri tracka na kojima su se do 17 sati izmijenila čak 33 predavača iz Hrvatske i svijeta. Osim toga, održane su i dvije radionice; „Be a better BA - Common mistakes when writing specs“ KING-ove poslovne analitičarke Maje Golubić i workshop na temu „White box i load testiranja web API sučelja korištenjem jMeter alata“ KING-ova voditelja testiranja i kontrole kvalitete Davora Banovića.

Direktor programa Aleksander Radovan poručuje kako je ovogodišnje izdanje konferencije Change bilo najraznovrsnije do sada, ponudilo je za svakoga ponešto, bez obzira na količinu iskustva i ulogu u IT svijetu. Naime, zastupljene teme bile su vezane za usporedbu tehnologija, načine poboljšavanja koda, optimizaciju performansa postojećih sustava, korištenje umjetne inteligencije, povećanje razine automatizacije i sigurnosti enterprise rješenja te načine uspješnog upravljanja udaljenim timovima i poboljšanje komunikacije.

Radovan je poručio i kako je na ChangeConu čitava IT razvojna zajednica u Hrvatskoj imala priliku usporediti svoj način rada i korištene tehnologije s regionalnim i svjetskim trendovima te zaključiti da smo po tome konkurentni i držimo korak s njima.
Za sljedeću Change konferenciju želimo napraviti još jedan iskorak dodatnim povećanjem kvalitete i raznolikosti programa te povećanjem broja posjetitelja i tako nastaviti pozitivan trend i u petom, jubilarnom izdanju, zaključio je.

U KING-u se posebno ponosne humanitarnim aspektom ovogodišnje konferencije – sav prihod od prodanih ulaznica doniran je Udruzi IGRA, čime će KING podržati napore Udruge u provođenju programa podrške mladima iz alternativne skrbi prilikom njihova osamostaljenja i uključivanja u život zajednice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti