Ivan Đikić, Infinum Academy: Polaznicima pružamo jedinstvenu priliku da nauče vrijedna znanja koja su tražena na tržištu rada

Ivan Đikić iz Infinuma otkrio nam je zašto organiziraju Infinum Academy, ali i na čemu rade za Porsche.

Martina Čizmić | 29.05.2021. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

IT sektor u Hrvatskoj već godinama bilježi rekordne razine rasta, zapošljava sve više ljudi i stvara prepoznatljive izvozne "proizvode". No, isto tako već godinama se bori s velikim problemom - nedostatkom educiranih stručnjaka. Koliko god fakulteti, učilišta i veleučilišta izbacili IT stručnjaka na tržište, to još uvijek nije dovoljno. 

Stoga ne iznenađuje da velike tvrtke organiziraju vlastite programe edukacije, svojevrsne mini škole ili ljetne prakse tijekom kojih educiraju zainteresirane onim znanjima koja su najtraženija u IT sektoru. I najčešće ti polaznici edukacija, ostaju raditi u tim tvrtkama. 

Jedna od takvih tvrtki je i Infinum, koja ove godine po šesti put organizira svoju Infinum Academy, ljetnu praksu u trajanju od pet tjedana tijekom koje će  stručnjaci iz Infinuma i tvrtke Porsche Digital Croatia, podučiti polaznike kako napraviti web ili mobilnu aplikaciju, te kako postati stručnjak za Android, iOS, Ruby on Rails, Spring & Kotlin i JS & Angular. 

Porazgovarali smo s Ivanom Đikićem, Head of Mobile u Infinumu te Head of Academy Affairs, odnosno voditeljem Infinum Academy o samom projektu akademije, ali i tome što očekuju od polaznika i kakva su dosadašnja iskustva s polaznicima tog programa. 

Infinum ponovno organizira svoju akademiju koja polaznicima pruža priliku da nauče kako napraviti web ili mobilnu aplikaciju, ali i mnogo više. Zašto uopće organizirate takav program? Znači li to da nedostaje takvih stručnjaka u IT industriji?

Premda su naši fakulteti dobri, primijetili smo da studentima nedostaje praktično znanje koje se traži pri završetku studija. S time na umu 2015. godine odlučili smo pokrenuti Infinum Academy koji polaznicima nudi upravo mogućnost stjecanja praktičnog znanja koje bi im dalo prednost na tržištu rada.
Smatramo da Academy daje odličnu bazu koja studentima omogućuje daljnji razvoj. Studenti će imati priliku surađivati s našim najboljim developerima koji će ih mentorirati i biti dostupni za sva pitanja, radit će s najnovijim tehnologijama s kojima se možda još nisu imali prilike susresti, a do kraja tečaja svaki će polaznik napraviti vlastitu aplikaciju. Ove godine organiziramo ga po šesti put, dodali smo neke nove tečajeve i veselimo se ponovno vidjeti studente uživo.

Slika nije dostupna Stručnjaci Infinuma i Porsche Digital Croatia organiziraju besplatni tečaj izrade web i mobilnih aplikacija

Kome je uopće namijenjena, odnosno tko bi se trebao prijaviti? I što očekujete od polaznika?

Infinum Academy namijenjen je studentima i onima koji su nedavno završili fakultet. Mogu se prijaviti svi, ali preporučujemo da to budu studenti viših godina. Polaznici ne moraju imati nikakvo iskustvo, ali korisno je da imaju nekakvo predznanje, prvo kako bi uspješno riješili prijemni ispit, a zatim i kako bi mogli pratiti predavanja.
Od polaznika očekujemo da budu aktivni i angažirani, da ispunjavaju svoja zaduženja na vrijeme, postavljaju pitanja i maksimalno iskoriste mogućnost suradnje sa svojim mentorima kako bi što više izvukli iz samog iskustva.

Razmišljate li da produljite trajanje akademije i pozabavite se nekim drugim područjima odnosno znanjima?

Trenutno imamo development i dizajn akademiju. Development akademija održava se tijekom srpnja i uključuje 5 tečajeva - iOS, Android, Ruby on Rails, Spring & Kotlin te JS & Angular. Dizajn akademija se održava tijekom jeseni. Zbog velikog interesa razmišljali smo i o dodavanju drugih tečajeva, potencijalno od sljedeće godine.

Četvrtina polaznika akademije ostane u Infinumu. Čime se bave, na kakvim projektima rade?

Najbolji i najangažiraniji studenti koji završe Infinum Academy dobit će priliku zaposliti se u Infinumu, Productiveu ili u Porsche Digital Croatia. Kao i svi ostali zaposlenici, proći će naš onboarding program te dobiti mentora koji će ih provesti kroz prve projekte i zadatke. Imamo dobro razvijen sustav mentorstva kako bi se svi naši novi zaposlenici što prije uklopili i osjećali kao dio jedne velike cjeline, te mogli početi samostalno raditi.
U Infinum grupi bavimo se različitim stvarima. Ako novi zaposlenik dođe u Infinum, s obzirom da smo agencija, imat će priliku raditi na raznovrsnim projektima i s klijentima iz raznih industrija. U Porsche Digital Croatia pak radimo na proizvodima isključivo za Porsche grupu, dok u Productiveu radimo samo na jednom proizvodu.

Možete li nam otkriti kakve još projekte pripremate u Infinumu i Porsche Digital Croatia?

U Infinumu je uvijek dinamično. Recimo, naš tim stručnjaka za strojno učenje nedavno je predstavio iOS aplikaciju pod imenom Got Your Nose. To je aplikacija koja s pomoću tehnologije za prepoznavanje lica utvrđuje kojemu od roditelja dijete više nalikuje. Tu smo željeli i javnosti i svojim klijentima približiti tehnologiju strojnog učenja i pokazati čime se sve bavimo na jedan zabavan i zanimljiv način.

Slika nije dostupna Prekinite prepirke u obitelji i jednostavno saznajte - sliči li vaše dijete više mami ili tati?

U Porsche Digital Croatia trenutno radimo na nekoliko projekata, jedan od njih je mobilna aplikacija My Porsche, koja će kupcima omogućiti praćenje raznih karakteristika automobila, poput njegove potrošnje ili punjenja, pa sve do plaćanja parkiranja. Radimo i na projektima koji se tiču podatka, gdje obrađujemo i strukturiramo goleme količine podataka koji omogućavaju stvaranje još boljih proizvoda ili usluga za Porscheove korisnike i kupce. Također, aktivno zapošljavamo i do kraja godine nam je cilj zaposliti još 30-ak ljudi, otkrio nam je na kraju Đikić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti