Iz Applea poručuju: Ne želimo biti elitistička kompanija, svjesni smo visokih cijena naših proizvoda

Izvršni operativni direktor Applea Jeff Williams rekao je da Apple ne želi biti elitistička kompanija i objasnio je u čemu analitičari griješe kada uspoređuju cijene komponenta iPhonea s konačnom cijenom telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2019. / 10:30

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tijekom gostovanja na Elon Universityju, gdje je održao predavanje i odgovarao na pitanja studenta, Appleov izvršni operativni direktor Jeff Williams rekao je kako su svi u kompaniji vrlo svjesni zabrinutosti oko rastućih cijena njihovih telefona i računala. No slične priče okružuju Apple još od kada je on stigao u kompaniju krajem devedesetih godina, a tijekom odgovora na pitanje jednog studenta, kritizirao je analitičare i njihov izračun profitnih marži – npr. nedavno smo mogli pročitati kako troškovi komponenta iPhonea XS Max s 256 GB memorije iznose 443 dolara, a riječ je o telefonu koji se u SAD-u prodaje po 1249 dolara, pa se stječe dojam da je Apple u plusu više od 800 dolara po prodanom telefonu.

Cifra koja je objavljena odnosi samo na cijene komponenata, dok je s cijenom uređaja potrebno pokriti i brojne druge faktore – od same proizvodnje, oglašavanja proizvoda, plaća zaposlenika itd. Williams je, govoreći o takvim troškovima koji su "nevidljivi" analitičarima dao primjer razvoja Apple Watcha. Primjerice, za razvoj nekih opcija pametnog sata Apple je morao izgraditi vlastiti fiziološki laboratorij u kojem radi 40 medicinskih sestara te su provodili istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 10 tisuća ljudi.

Prije godinu i pol Apple je s iPhoneom X dosegao granicu od tisuću dolara za smartphone (prošle godine s modelom XS Max tu su granicu još više pomakli), no dijelom i na krilima dobre prodaje ovog uređaja cijena dionice kompanije narasla je na rekordnu razinu i Apple je ušao u povijest kao prva kompanija čija je tržišna vrijednost probila granicu od bilijun dolara. Ubrzo nakon toga uslijedio je slobodan pad cijene dionica i Apple je izgubio nekoliko stotina milijuna dolara tržišne vrijednosti, a Tim Cook čak je spomenuo i mogućnost snižavanja cijena iPhonea.

Williams je za Apple rekao da ne žele biti elitistička kompanija i napomenuo je da trenutačno mnogo rade na tržištima u razvoju, no nije spomenuo znači li to i niže cijene postojećih proizvoda ili predstavljanje nekih jeftinijih novih proizvoda. Jedan od trenutačnih problema Applea jest činjenica da ljudi više ne kupuju nove telefone svake dvije godine kada im istekne ugovor kao i ranije jer ne žele davati tisuću dolara za pametne telefone koji ne donose neke revolucionarne novitete u odnosu na uređaje koje već posjeduju. Također, raste i popularnost kineskih kompanija čiji su telefoni dosta jeftiniji, a s opcijama se ne razlikuju previše od puno skupljih top-modela Appleovih i Samsungovih mobilnih uređaja.

Hoće li sve navedeno utjecati na Cooka i ekipu i hoće li novi modeli iPhonea koje će Apple predstaviti u rujnu ove godine biti jeftiniji ili će cijena ipak ostati ista, saznat ćemo za više od pola godine.

Izvor: Mac Rumors
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti