Musk i NASA dobivaju konkurenciju: Iz Blue Origina najavili povijesni let u svemir

Prilikom posljednjeg testiranja rakete i kapsule Blue Origina, iz te su kompanije najavili da prvi povijesni let s ljudskom posadom možemo očekivati uskoro.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.04.2021. / 14:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos nedavno je najavio povlačenje s mjesta izvršnog direktora Amazona kako bi se mogao posvetiti drugim projektima, a jedan od njih je i - osvajanje svemira. Njegove ambicije ipak nisu tako velike kao one Elona Muska koji cilja prema osvajanju, ali i naseljavanju Marsa, već je njemu u prvom planu svemirski turizam. Njegova kompanija Blue Origin, onima koji će to moći platiti, omogućit će kratkotrajni let u svemir i pogled na našu planetu iz jedinstvene perspektive.

Jeff Bezos i Blue Moon Najbogatiji čovjek na svijetu predstavio letjelicu kojom želi osvojiti Mjesec

Ubrzo nakon što dosegne maksimalnu visinu, kapsula će krenuti nazad prema Zemlju, a osim same kapsule koja će se nakon slijetanja i pregleda moći koristiti u novim misijama, i sama raketa New Shepard napravljena je za višekratno korištenje te se, nakon odvajanja od kapsule, vraća nazad na mjesto predviđeno za slijetanje.

Kada će prvi turisti poletjeti s New Shepardom, teško je reći, pogotovo zato što s njihovom raketom, odnosno u njihovoj kapsuli ljudi još nikada nisu odletjeli u svemir. No nakon jučerašnjeg novog uspješnog testa, taj je prvi korak i let s ljudskom posadom sve bliži, a iz Blue Origina najavili su da će to biti - uskoro.

Prilikom jučerašnjeg leta napravljene su i pripreme za taj prvi i povijesni let s ljudskom posadom. Prije polijetanja četvorica direktora kompanije sudjelovali su u pripremnoj proceduri polijetanja - ušli su u kapsulu, zatvorili njenu kupolu i testirali komunikacijski sustav. Ipak, kada se približilo vrijeme polijetanja, napustili su kapsulu. Sljedeći put, umjesto njih, u kapsulu bi se mogli smjestiti astronauti koje će raketa New Shepard odvesti u svemir.

Jeff Bezos i Blue Moon Što nakon Amazona? Bezos se sad može posvetiti drugoj strasti - putovanjima u svemir

S tim najavama ipak treba biti oprezan jer se i nakon siječanjskog testnog leta govorilo kako bi sljedeći let (ovaj travanjski) mogao biti povijesni i u kapsuli bi po prvi puta trebali poletjeti astronauti, što se nije dogodilo tako da je nezahvalno davati neke prognoze kada će se to zaista dogoditi.

Zanimljivo, u samoj kapsuli neće biti pilota, već je upravljanje u potpunosti prepušteno tehnologiji. Astronauti, odnosno putnici u njoj (ima mjesta za šest osoba) tako će se moći u potpunosti posvetiti uživanju u pogledu kroz njene velike prozore i, naravno, nadati se da nešto neće poći po zlu.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti