Iz Saaba poručili: Uvažavamo odluku hrvatske Vlade, ali mislimo da bi naši Gripeni bili bolji izbor

Iz Saaba ističu kako bi partnerstvo sa Švedskom i Saabom Hrvatskoj donijelo mnogo više prednosti.

Martina Čizmić | 28.05.2021. / 14:25

JAS-39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva (Foto: Zimo)

Nakon što je hrvatska Vlada na svojoj sjednici objavila kako je u postupku nabave novih borbenih zrakoplova za Hrvatsko zrakoplovstvo odabrala ponudu francuskog proizvođača Dassaulta, oglasili su se iz švedskog Saaba, koji je također sudjelovao na natječaju. 

JAS-39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva Šveđani Hrvatskoj nude pametan, sposoban i ubojit vučji čopor, no je li to ono što HRZ doista traži ili želi?

Tvrtka za obranu i sigurnost Saab uvažava i poštuje odluku Vlade Republike Hrvatske u postupku nabave borbenih zrakoplova. Međutim, Saab je uvjeren da bi ponuda švedske vlade za 12 novih zrakoplova Gripen C/D, koja uključuje dostupnost zrakoplova unutar dvije godine, cjelovit paket logističke podrške i obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i strateški prilagođen operativni paket koji će dostaviti Saab, bila djelotvornija i zadovoljila i nadmašila sve potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ističu iz Saaba. 

Vjerujemo da je naša ponuda sveobuhvatna i s višestrukom dobrobiti za Hrvatsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Gripen C/D prvi je od lovaca nove generacije u operativnoj službi, u potpunosti NATO interoperabilan, s uključenom najnovijom tehnologijom. Naša ponuda uključivala je i brzu dostupnost ovih potpuno novih aviona. S čvrstom bazom korisnika, plan za Gripen je da tehnološki i operativno ostane relevantan sve do 2060-ih godina, naglašavaju iz švedske tvrtke.

Nabava i korištenje novih Gripena ne stvara dodatne troškove koji se često povezuju s korištenim avionima, i možemo potvrditi kako su u ponudi za Gripene transparentno navedeni i uključeni svi troškovi. Ponuda također uključuje vrlo atraktivan financijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom razdoblju, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine.
Takvo rješenje financiranja omogućila bi švedska vlada, a ne komercijalne banke, zbog čega bi uvjeti financiranja bili iznimno povoljni
, dodaju. 

Na kraju ističu kako bi partnerstvo sa Švedskom i Saabom Hrvatskoj donijelo puno više prednosti. Kao primjer uspješne suradnje navode Regionalni centar za zrakoplovstvo i podršku koji bi razvio dugoročnu suradnju s lokalnom obrambenom industrijom, kao i akademskim sektorom, stvarajući oko 500 visokotehnoloških radnih mjesta.

Nastavit ćemo nadgledati i pratiti postupak nabave, izjavio je Jonas Hjelm, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautike u Saabu.

Oznaka francuskih pilota Hrvatska dobiva prvi Rafale, evo o kakvom se moćnom borbenom zrakoplovu radi

Podsjetimo, uz odabrani Rafale, na natječaju su bili ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti