Iz UN-a upozoravaju kako je ribolov u Sredozemnom i Crnom moru još daleko od održivog

Pretjerani izlov ribe u Sredozemnom i Crnom moru u padu je u proteklih deset godina, no obuhvaća 73 komercijalne vrste i još je daleko od održivog ribolova, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Hina | 07.12.2022. / 13:18

Ribarski brod (Foto: Getty Images)

U toj zoni u kojoj je jedan aktivni ribar na tisuću stanovnika, vitalno je poboljšati upravljanje ribolovnim resursima, kako za lokalno gospodarstvo tako i za očuvanje bioraznolikosti, piše u izvješću Opće komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) te UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Dvogodišnje izvješće 2022. objavljeno je uoči 15. UN-ove konferencije Konvencije o bioraznolikosti, nazvane COP15 Bioraznolikost koja počinje u srijedu u Kanadi.

Hobotnica, ilustracija U more kod Splita pušteno stotine tisuća hobotnica, za to postoji dobar razlog

Pritisak pomalo popušta, posebno za vrste obuhvaćene multilateralnim planom upravljanja, no 73 posto komercijalnih vrsta još je pretjerano eksploatirano te iako je sada nešto manji, pritiska ribarstva i dalje je dvostruk u odnosu na ribarstvo koje se smatra održivim, navodi se u izvješću.

U prethodnom izvješću GFMC je naveo da pretjerani izlov obuhvaća 75 posto komercijalnih vrsta u 2018., što je bio pad u odnosu na 88 posto 2012.

Ohrabruje podatak da je znatno smanjen pretjeran izlov oslića u Mediteranu, kao i romba (oblića) u Crnom moru te lista u Jadranskom moru, navodi se o vrstama obuhvaćenima planovima upravljanja.

Godišnje se u Sredozemnom i Crnom moru ulovi 1.189.200 tona ribe (s izuzetkom tuna) što donosi prihod koji se procjenjuje na 2,9 milijarda dolara. Ta grana obuhvaća pola milijuna radnih mjesta u cijelom lancu, od čega 194.000 izravnih radnih mjesta na samim ribaricama.

Taj je sektor dosegnuo maksimalnu proizvodnju krajem 80-ih i od tada je u padu. Od 2020., zbog posljedica pandemije covid-19, ribolovni sektor imao je oko 15 posto manje ulova te 19 posto manje prihoda, a broj radnih mjesta pao je za 14 posto, stoji u izvješću.

Nadalje, GFCM upozorava da obalnim područjima prijeti pad sredstava za život zbog starenja radne snage i ukidanja radnih mjesta. U 2020. više od polovice ribara bilo je starije od 40 godina, a samo njih 10 posto bilo je mlađe od 25 godina.

"Plava transformacija" ribarstva, a to znači poštivanje morskih ekosustava jedini je put koji će zajamčiti da ta grana nastavi proizvoditi hranu i osiguravati sredstva za život sadašnjim i budućim generacijama, kaže Manuel Barange, direktor Uprave za ribarstvo i akvakulturu u FAO-u.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na sve manji broj morskih pasa: Njihov nestanak mogao bi imati stravične posljedice

GFMC koji okuplja 23 zemlje, osnovan je 1949. kako bi igrao aktivnu ulogu u očuvanju ribolovnih resursa u međunarodnim vodama Mediterana.

Pod okriljem te organizacije uspostavljene su zone u kojima je ribolov potpuno zabranjen. U Hrvatskoj je primjerice 2017. uspostavljeno područje ograničenog ribolova u Jabučkoj kotlini kao privremen režim, a od 2021. postao je trajan.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti