Izgleda kao obična WC školjka, no sve koji "obave posao" na njoj plaća kriptovalutom

Što biste rekli da vam netko kaže da možete rudariti kriptovalute dok obavljate nuždu na WC školjki? Iako zvuči pomalo komično, upravo je moguće u Južnoj Koreji.

Branimir Vorša | 13.07.2021. / 10:08

Na južnokorejskom sveučilištu instalirana je ekološka WC školjka koja pojedince plaća digitalnom valutom za "obavljanje posla". Ta je specijalna WC školjka spojena s laboratorijem koji iskorištava izmet pojedinaca za proizvodnju biogoriva, koje se pak onda koristi kao izvor energije za to sveučilište.

WC školjku koja je nazvana Beevi dizajnirao je Cho Jae-weon, profesor inženjerstva za zaštitu okoliša s nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju Ulsan, piše Reuters.

Kad je WC školjka u uporabi, vakuumska pumpa šalje izmet u podzemni spremnik. Na taj način smanjuju se i otpadne vode, a izmet se razgrađuje u metan korištenjem mikroorganizama. Tako proizvedeni metan nakon toga se koristi kao izvor energije na sveučilištu, primjerice za bojlere za vodu, plinske peći ili za gorivo.

Jae-weon kaže da ako se razmišlja izvan okvira, izmet zapravo ima "dragocjenu vrijednost" koja se može iskoristiti za proizvodnju energije.

Pojasnio je da prosječna osoba dnevno isprazni oko 500 grama izmeta, što se pak može pretvoriti u oko 50 litara plina metana. Nadalje, Jae-weon kaže da je taj plin sposoban proizvesti oko 0,5 kWh električne energije, odnosno može pomoći u pri pogonu automobila oko 1,2 kilometra.

Pojedincima koji obave nuždu na Beevi WC školjci sustav uplaćuje naknadu u obliku kriptovalute koja se zove Ggool (med na korejskom jeziku). Svaki pojedinac koji koristi tu WC školjku može zaraditi 10 Ggoola dnevno, a trošiti ga mogu na kupovinu stvari u trgovinama na samom kampusu.

Sve što studenti moraju napraviti jest skenirati QR kod kako bi platili stvari stečenom kriptovalutom.

Kriptozajednica jedva je dočekala ovakvu vijest te je tu kriptovalutu nazvala doslovnim "kraljem shitcoina" (referenca za sve kriptovalute osim bitcoina).

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti