Izgledaju autentično, ali mogu vas skupo koštati. Žrtva prevare bio je i poznati neurokirurg: "Cilj je da se uvjere pacijenti..."

Hakerske prevare sve su brojnije, a probleme zbog krađe identiteta imaju i naši ugledni liječnici.

DNEVNIK.hr | 08.08.2023. / 21:29

Galerija

Udarac bankama dolazi i od hakera. Ovih dana upozoravaju na lažne SMS poruke. Nisu jedini, probleme zbog krađe identiteta imaju i naši ugledni liječnici. Sve je prijavljeno policiji, ali počiniteljima je teško ući u trag.

Honor na IFA Berlin 2023 Uoči IFA Berlin, Honor poslao zagonetnu poruku

Lažni intervju na prvu izgleda vrlo autentično. Do njega vodi poveznica objavljena ispod videa na Facebooku, u kojem neurokirug Paladino reklamira dodatke prehrani i lijekove.

Internetske prijevare Internetske prijevare - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kolege koji su pratili portale najednom su mi počeli javljati da se moja slika, čak video, koristi za potrebe reklame. Naravno, uz to ide neki tekst koji nema veze sa stvarnom slikom koja je bila snimljena u bolnici. Cilj je da se uvjere pacijenti da troše neke lijekove, nazovi lijekove, ispričao je neurokirurg Josip Paladino reporterki Dnevnika Nove TV Dini Ćevid.

Papa Franjo Ne koristi računala, ali upozorava na opasnosti umjetne inteligencije: Moramo biti budni!

Stranica nosi naziv svjetske medicinske vijesti - kako bi se dodatno stvorio dojam da se radi o stručnom portalu. Ali iz Agencije za lijekove upozoravaju da se u većini takvih slučajeva radi o štetnim i neprovjerenim lijekovima.

Odmor na plaži, ilustracija Liječnici upozoravaju da bi omiljena ljetna aktivnost mogla bi donijeti više štete nego što se mislilo

Kod krivotvorenih lijekova možemo dobiti lijek koji nema djelatnu stvar koju reklamira da ima, ili je ima previše. To su sve stvari koji mogu utjcati na sigurnost pacijanata i ugroziti njihov život. Pacijenti mogu biti sigurni da uzimaju provjerene lijekove samo ako odu na ovlaštena prodajna mjesta, ljekarne ili specijalizirane trgovine, rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

Na isto upozorava i Hrvatska liječnička komora.

Slika nije dostupna Pripremite dekice i udobno se smjestite: Ovaj vikend uživamo u "nebeskom vatrometu"

Početkom godine bio je ukraden identitet predsjedniku Komore gdje su također oglašavani lažni preparati koji čudotvorno čiste krv i jako je bitno upozoriti naše građane da su ti pripravci štetni da ne nasjedaju na takve oglase, kaže Jadranka Pavičić Šarić, predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor HLK.

Ne nasjedajte ni na SMS poruke, u kojima se pošiljatelji obraćaju građanima u ime banaka. Jer tko nasjedne, ostaje bez novca.

Generacija Z Poslodavci ne znaju što bi s njima: Ova ih generacija dovodi do ludila

SMS se poruke se čine kao da dolaze hrvatskih brojeva ili info usluge, ali broj se lako može lažirati. Korisnici prate poveznicu, traže ih se da odaju neke povjerljive podatke,osobne, s bankovne kartice ili preuzmu kontrolu nad internet bankarstvom, ispričala je Vlatka Jajetić, Nacionalni CERT.

Iz banaka apeliraju kako putem SMS-a ili e-maila od svojih klijenata nikad neće tražiti pin, presliku kartice ili kod za prijavu na internet bankarstvo.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti