Za neke ljude ljetni moto "sunčano je, pokaži se" dio je godišnjeg rituala po paklenoj vrućini u kojem se saftaju u Ambre Solaireu dok prate kretanje Sunca na plaži ili bazenu, piše njemačka novinska agencija dpa.

No, prema liječnicima i znanstvenicima sa Sveučilišta u Manchesteru, to možda i nisu ideje koje bi trebalo slijediti u životu.

Ne samo da tostiranje na plaži može doprinijeti raku kože i uzrokovati "oštećenje DNK u stanicama kože, upalu i prerano starenje kože", može i potkopati obranu kože od patogena, upozorili su znanstvenici, što dovodi do stanja kao što su dermatitis, ekcem i psorijaza.

UV Sense (Foto: La Roche-Posay) Pametni gadget koji će vas upozoriti kad ste pretjerali sa sunčanjem

Kao najveći organ ljudskog tijela, koža je dom složenih skupina bakterija koje štite tijelo, poznatih kao mikrobiom.

No kratkotrajna, ali intenzivna izloženost Suncu "značajno utječe na raznolikost i sastav mikrobioma njihove kože", rekla je Abigail Langton sa sveučilišta.

Studija, koja je objavljena u časopisu Frontiers in Aging, "provedena je na izletnicima u stvarnom životu i pruža važne uvide u to kako izlaganje Suncu koje rezultira tamnjenjem, čak i tijekom relativno kratkog razdoblja sunčanja, može dovesti do akutnog smanjenja proteobakterija, što je smanjilo raznolikost mikrobioma kože," rekao je suradnik Langtonove, Thomas Wilmott.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju