Izjednačili se prihodi od mobilnog interneta i mobilne telefonije

Ulaganja u gradnju novih baznih stanica i modernizacija opreme korisnicima će omogućiti pristup internetu veće kakvoće.

Martina Čizmić | 08.09.2017. / 08:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

HAKOM je objavio podatke prema kojima je tržište elektroničkih komunikacija u drugom tromjesečju 2017. nastavilo s pozitivnim trendovima iz prethodnih razdoblja. Prema podacima koje su dostavili telekom operatori, ulaganja i prihodi veći su nego u istom razdoblju prethodne godine, a prihod od interneta dostigao je prihode od klasičnih telefonskih usluga u mrežama pokretnih komunikacija.

Ulaganja u gradnju novih baznih stanica i modernizacija opreme korisnicima će omogućiti pristup internetu veće kakvoće. Krajem lipnja oko 80 posto stanovništva RH pristupa internetu putem pokretne mreže, a ukupni prihodi od tržišta pristupa internetu gotovo su se izjednačili s prihodima od telefonskih usluga, u što spadaju glasovni pozivi i slanje SMS i MMS poruka.
 
U nepokretnoj je mreži na polovici 2017. zabilježeno 1.078.000 širokopojasnih priključaka, a xDSL je još uvijek dominantna širokopojasna tehnologija. Međutim, porast broja korisnika s ugovorenim brzinama od 10 do 30 Mbit/s, kao i onih s brzinama preko 30 Mbit/s, pokazuje kako su i operatori nepokretne mreže nastavili s ulaganjima u svoje mreže, koja su također veća nego u prvom tromjesečju ove godine. Oko 20 posto svih korisnika koristi pristup "brzom internetu", a prije dvije godine takvih je korisnika bilo 2 posto.
 
Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta značajan je s obzirom na to da još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti