Iznad Vermonta eksplodirao meteor snagom 200 kilograma dinamita, a iz NASA-e tvrde: "Lijepi mali vatromet majke prirode"

Eksploziju koja je nastala od meteora, čija se veličina procjenjuje na 15 centimetara u promjeru i 4,5 kilograma težine, usporedili su s eksplozijom 200 kilograma dinamita.

Martina Čizmić | 10.03.2021. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Velika vaterna kugla na večernjem nebu iznenadila je brojne stanovnike Vermonta. No kad je kugla koju su mnogi pratili pogledom odjednom eksplodirala tolikom jačinom da su se zatresle zgrade, nastala je panika.

Iz NASA-e su objavili kako je meteor veličine kugle za kuglanje ušao u Zemljinu atmosferu brzinom od otprilike 19 kilometara u sekundi te eksplodirao na visini od otprilike 45 kilometara iznad državne šume Mount Mansfield u Vermontu.

Kako ističu, meteor se prilikom eksplozije raspao na sitne komadiće koji su podsjećali na vatromet.

Pojasnili su kako je do snažne eksplozije došlo zbog razlike u pritisku između prednjeg is tražnjeg dijela meteora. To je ujedno rezultiralo eksplozijom i stvaranjem zvučnog vala koji je protresao zgrade i preplašio stanovnike.

Takav pritisak može probiti i površinu zemlje te uzrokovati manje podrhtavanje koje će zabilježiti seizmološki instrumenti na tom području, dok se val može detektirati infrazvučnim postajama, objasnili su iz NASA-e.

Eksploziju koja je nastala od meteora, čija se veličina procjenjuje na 15 centimetara u promjeru i 4,5 kilograma težine, usporedili su s eksplozijom 200 kilograma dinamita.

Lijep mali vatromet, koji nam je priredila majka priroda, zaključuju iz NASA-e.

I dok su astronomi i znanstvenici oduševljeni tom pojavom, građani Vermonta baš i nisu. U jednom od komentara ispod NASA-ine objave stanovnica Vermonta napisala je kako je mislila da se radi o raketi ili projektilu koji je nestao u trenutku.

 

Vermont Meteor 3/7/2021

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti