Iznenađenje iz američkog vojnog instituta: Razvili smo cjepivo protiv COVID-a koje je učinkovito i pruža zaštitu od različitih sojeva koronavirusa

Znanstvenici iz WRAIR-a započeli su s prvom fazom kliničkih istraživanja u travnju 2021. godine, a prvi rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine.

Martina Čizmić | 22.12.2021. / 09:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo koje razvijaju američki vojni znanstvenici u Vojnom istraživačkom institutu Walter Reed (WRAIR), čini se, moglo bi promijeniti tijek pandemije.

Kako su se pohvalili iz tog Instituta, njihovo cjepivo protiv bolesti COVID-19 naziva "Spike Ferritin Nanoparticle" (SpFN) pokazalo je izvrsne preliminarne rezultate. Prema njihovim podacima, cjepivo SpFN potaknulo je snažan imunološki odgovor na virus SARS-CoV-2, što ukazuje na to da bi moglo pružati učinkovitu zaštitu i protiv različitih sojeva tog virusa, ali i protiv drugih koronavirusa, kao što je SARS.

Znanstvenici su razvili cjepivo na feritinskoj platformi ne bi li tako stvorili cjepivo koje je široko učinkovito protiv koronavirusa, i već poznatih i onih koji će tek nastati.

Slika nije dostupna AstraZeneca planira proizvesti ciljano cjepivo za omikron-varijantu koronavirusa

Ubrzana pojava ljudskog koronavirusa u posljednja dva desetljeća i razvoj različitih varijanti virusa SARS-CoV-2, uključujući posljednju omikron-varijantu, ukazali su na potrebu za sljedećom generacijom cjepiva koja bi pružala široku zaštitu od bolesti izazvanih koronavirusom, istaknuo je direktor odjela za nove zarazne bolesti u WRAIR-u, dr. Kayvon Modjarrad.

Naša je strategija bila razvoj pan-koronavirusne tehnologije cjepiva koja bi potencijalno mogla pružiti sigurnu, učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od različitih varijanti i sojeva koronavirusa, dodao je.

Rezultati preliminarnih studija, objavljeni u časopisu Science Translational medicine, otkrivaju kako cjepivo SpFN štiti nečovjekolike primate od bolesti uzrokovane originalnom varijantom virusa SARS-CoV-2 te potiče stvaranje snažnog i široko neutralizirajućeg odgovora imunološkog sustava. Među ostalim, stvara i antitijela koja štite od virusa SARS-CoV-1, koji se pojavio 2002. godine i u javnosti je poznat kao SARS.

Znanstvenici iz WRAIR-a započeli su s prvom fazom kliničkih istraživanja u travnju 2021. godine, a prvi rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine. Oni će pokazati jesu li izvrsni rezultati koji su postignuti u pretkliničkim ispitivanjima na životinjama mogući i kod ljudi.

Slika nije dostupna Pfizer se priprema testirati booster dozu COVID-19 cjepiva na bebama i djeci do pet godina starosti

Ponavljajući i uređen prikaz koronavirusnog vršnog proteina na višestranim nanočesticama, može stimulirati imunitet na takav način da se to pretvori u značajnu i široku zaštitu, dodao je dr. Modjarrad istaknuvši kako upravo to čini ovo cjepivo drugačijim od ostalih koji se trenutačno nalaze na tržištu.

WRAIR je razvio još jednog kandidata za cjepivo, također temeljenog na feritinskoj platformi, no za razliku od cjepiva SpFN, ovo se naziva "Spike Receptor-Binding Domain Nanoparticle" (RFN) i cilja malen dio vršnog proteina koronavirusa. Studija koja je proučavala potencijalnu učinkovitost tog cjepiva pokazala je kako i ono nudi veoma sličnu zaštitu protiv različitih varijanti koronavirusa kao i cjepivo SpFN.

Cjepivo RFN je kompaktnije i ima neke prirodne prednosti, ali je još uvijek u razvoju kao dio naše pan-koronavirus strategije, dodao je strukturni biolog i sutvorac cjepiva Dr. Gordon Joyce.

COVID-19 se i dalje razvija i prijeti i s vremenom će se pojaviti i druge prijetnje. Naše ulaganje u razvoj sljedeće generacije cjepiva važan je korak prema stvaranju obrane od budućih prijetnji, istaknuo je na kraju direktor Centra za istraživanje zaraznih bolesti u WRAIR-u, dr. Nelson Michael.

Slika nije dostupna Istraživanje: Sinovac potpuno neučinkovit protiv omikrona, pogledajte kakva je situacija s Pfizerom

Treba napomenuti kako ova američka cjepiva još jedno vrijeme sigurno neće biti dostupna na tržištu. No, ako je vjerovati američkim vojnim znanstvenicima, mogla bi igrati ključnu ulogu u okončanju ove i potencijalnom sprječavanju budućih pandemija.

Izvor: WRAIR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti