Iznenađujuće otkriće norveških znanstvenika: "Naši nalazi mijenjaju povijest pandemije koronavirusa i u Norveškoj i u svijetu"

Norveški znanstvenici otkrili su vrlo iznenađujuće nalaze krvi u toj zemlji u vrijeme kad je bolest COVID-19 službeno otkrivena u Kini i koji, tvrde, mijenjaju povijest pandemije koronavirusa i u Norveškoj i u cijelom svijetu.

Branimir Vorša | 26.01.2022. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Sveučilišne bolnice Akershus u Norveškoj pronašli su antitijela protiv bolesti COVID-19 u uzorcima krvi iz prosinca 2019. godine, odnosno mjesec dana prije nego što je prvi slučaj otkriven u Europi.

Prvi slučaj u Europi otkriven je 27. siječnja 2020. Službeno, virus se u Norvešku proširio tek 24. veljače te godine. Otkriće norveških znanstvenika tako proizlazi iz istog razdoblja kad je prvi dokazani slučaj pronađen u Kini. Otkriće su opisali kao vrlo iznenađujuće.

Otkriće mijenja priču o pandemiji koronavirusa, rekla je Anne Eskild, voditeljica projekta Ahus u izjavi objavljenoj na stranicama bolnice Akershus.

Slika nije dostupna Dezinformacije o koronavirusu i cjepivima najviše štete najmlađima

Znanstvenici su tražili antitijela u anonimno pohranjenim uzorcima krvi, u skladu sa Zakonom o kontroli infekcija. Uzorci su uzeti od trudnica u prvom tromjesečju trudnoće u sklopu rodiljne skrbi te pohranjeni za praćenje potencijalnih zaraznih bolesti.

Antitijela su otkrivena u 98 od 6520 analiziranih uzoraka. Čak i ako se određen udio lažno pozitivnih rezultata svakako uzme u obzir, zaključci su valjani, kažu norveški znanstvenici. Esklind ističe kako postoji i puno indicija da su pacijentice zaražene u inozemstvu.

Naši nalazi mijenjaju povijest pandemije koronavirusa i u Norveškoj i u svijetu, istaknula je Eskild. To ukazuje da je infekcija bila raširena u diljem svijeta ranije nego što se dosad mislilo, smatraju znanstvenici bolnice Akershus.

Vjerojatno postoji nekoliko drugih zemalja koje imaju pristup pohranjenim uzorcima krvi na populacijskoj razini, pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija, zaključila je Eskild.

Slika nije dostupna Otkriveno zašto je omikron zarazniji od svih varijanti: Istraživači utvrdili nevjerojatne podatke

Slika nije dostupna Dobre vijesti na vidiku: Omikron bi mogao značiti kraj pandemije u Europi

Prema jednoj talijanskoj studiji iz Milana, koronavirus je u Italiji bio prisutan isto tako još 2019. godine, i to već u rujnu.

Ranije su američki znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kalifornija u San Diegu s kolegama sa Sveučilišta Arizona i Illumina procijenili, koristeći alate za molekularno datiranje i epidemiološke simulacije, da je virus SARS-CoV-2 vjerojatno kružio neotkriven najviše dva mjeseca prije nego što su opisani prvi slučajevi bolesti COVID-19 kod ljudi u Wuhanu u Kini krajem prosinca 2019. godine.

Izvor: ahus.no

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti