Izraelci predstavili autonomno vozilo koje će patrolirati granicama i sudjelovati u borbama

Izraelski robot, odnosno vozilo može se autonomno kretati, no s njegovim naoružanjem upravljaju ljudi, što bi se u budućnosti moglo promijeniti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2021. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni znanstvenici i stručnjaci godinama upozoravaju na opasnost od tzv. robota ubojica. Mašine koje bi se mogle ne samo autonomno kretati, već i autonomno, odnosno samostalno donositi odluke o metama napada čini se kao prvi korak nekog apokaliptičnog filma. Nadamo se kako će takav scenarij ostati rezerviran samo za filmove, no jasno je kako će s vremenom vojske u svojim redovima imati sve više robota koji će biti napredniji i sa sve većom dozom autonomije.

Terminator Hoće li o životu i smrti odlučivati algoritmi i umjetna inteligencija? Potrebno je reagirati prije no što bude prekasno

Jednog od takvih robota predstavila je izraelska državna kompanija Israel Aerospace Industries (IAI). Model REX MKII namijenjen je izviđanju i nadzoru ratnih zona, praćenju kretanja neprijatelja, ali on će moći i - otvarati vatru. Srećom, dok njegovo kretanje može biti autonomno (također, s njim se može i udaljeno upravljati posebnim tabletom), pucanjem ipak upravljaju samo ljudi te robot nema mogućnost samostalnog donošenja odluke o otvaranju vatre.

Iako dio izraelskih medija za REX MKII govori kao o robotu, već je na prvi pogled jasno kako je riječ o borbenom modelu autonomnog vozila. Opremljeno je s kamerama i senzorima za autonomno kretanje te se na njega mogu postaviti dvije strojnice. Kako je riječ o prilično velikom vozilu, ono će se moći koristiti za različite operacije pored izviđanja i nadzora - npr. može prenositi namirnice vojnicima na prvim linijama, a može poslužiti i za prijevoz ranjenika s bojišta. Naravno, kada se približi neprijateljskim linijama, vojnici koji njime upravljaju, moći će zapucati iz strojnica.

Kako danas svi napredniji strojevi imaju podršku za umjetnu inteligenciju, ista je stvar i s modelom REX MKII koji prikuplja gomilu podataka na kojima uči i svoja saznanja će iskorištavati u budućim misijama.

Iako, dakle, oružjem na robotu, tj. vozilu upravljaju ljudi, zamjenik čelne osobe koja uprava autonomnim odjelom kompanije Rani Avni u razgovoru za Times of Israel rekao je kako je moguće da se i oružje napravi autonomnim. Ipak, dodao da je sustav za to još nije dovoljno sazrio te da su danas odluke o upravljanju oružjem i dalje u rukama ljudi. Nadamo se da će tako i ostati.

Slika nije dostupna Stručnjaci pozivaju na uzbunu! Je li dron zaista sam i bez navođenja sa zemlje napao ljude?

Strojevi ne mogu razumjeti važnost ljudskog života, što u osnovi potkopava ljudsko dostojanstvo i krši ljudska prava, komentirala je mogućnost da roboti i takva vozila sama odlučuju u metama napada Bonnie Docherty, istraživačica Human Rights Watcha za ToJ.

Izvor: Times of Israel

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti