Izronili detalji o tome što je to Sam Altman napravio toliko loše da je dobio otkaz u OpenAI-u

Altmanovi strateški sukobi u OpenAI-u otkrivaju složenu priču, pokazuju manipulaciju, napetosti i brzo i sporno ponovno vraćanje na mjesto izvršnog direktora te tvrtke.

Branimir Vorša | 11.12.2023. / 15:11

Sam Altman (Foto: Afp)

Nakon uklanjanja Sama Altmana iz OpenAI-a 17. studenog, pojavila se priča unutar tehnološke zajednice i redova same tvrtke, karakterizirajući taj, sad već poništeni potez, kao državni udar unutar tvrtke. Početne percepcije oslikale su Altmanovo otpuštanje kao nagli i ideološki potez uprave, dajući prednost ideologiji nad zahtjevima dionika i željama zaposlenika.

Novi uvidi, međutim, otkrivaju složeniji scenarij, sugerirajući da su Altmanovi strateški manevri unutar OpenAI-a odigrali ključnu ulogu u njegovom iznenadnom otpuštanju. Optužbe pokazuju da je Altman bio angažiran u manipulativnim taktikama, uznemirujući razne pojedince unutar organizacije.

Značajni sukobi unutar tvrtke

Sam Altman Sam Altman u intervjuu otkrio ključan trenutak koji ga je potaknuo na povratak u OpenAI

Jedan značajan sukob uključivao je Altmana i članicu odbora Helen Toner. Tonerina pohvala konkurentu OpenAI-a Anthropicu i kritika prenagljenog izdanja ChatGPT-a doveli su do sukoba s Altmanom, koji ju je upozorio na potencijalne probleme s američkom Federalnom trgovinskom komisijom. Altmanova upletenost eskalirala je kada je navodno posijao razdor između Toner i druge članice odbora, Tashe McCauley.

Altmanov napeti odnos s glavnim znanstvenikom OpenAI-a Ilyom Sutskeverom također je izašao na vidjelo. Sutskever, okarakteriziran kao AI vizionar s opreznim pristupom, sukobio se s Altmanovom strategijom brzog razvoja umjetne inteligencije. Napetosti su dosegle vrhunac kada je Altman promaknuo jednog istraživča na razinu jednaku Sutskeveru, što je Sutskevera natjeralo da razmisli o ostavci.

Od zabrinutosti, preko otkaza, do vraćanja na posao

Osim tih pojedinačnih sukoba, neki su članovi odbora smatrali Altmana neiskrenim i pretjerano proračunatim, osobito oni s iskustvom u neprofitnim organizacijama ili akademskoj zajednici. Pojavila se zabrinutost zbog Altmanova izvršnog pristupa koji je u sukobu s vrijednostima odbora.

Unatoč tim izazovima, Altmanov iznenadni i kratkotrajni otkaz, pokazalo se, izazvao je snažnu podršku Altmnu unutar tvrtke kroz reakcije direktora na društvenim mrežama i pismo osoblja u kojem se prijetilo da će dati otkaz ako Altman ne bude vraćen na posao. Međutim, frakcija unutar OpenAI-a, uključujući i neke lidere, iznijela je pritužbe upravi, navodeći ometajuće ponašanje i tvrdnje da bi Altman sukobio zaposlenike jedne protiv drugih.

Odbor je, potaknut tim zabrinutostima, preispitao Altmanovo ponašanje. Optužbe su uključivale neprijateljstvo prema zaposleniku koji je dao kritične povratne informacije, što je dovelo do potkopavanja člana tima. Unatoč tim tvrdnjama, Altman je brzo vraćen na mjesto izvršnog direktora OpenAI-a, što sugerira da njegove moćne podupiratelje, poput Microsofta, te optužbe uopće nisu zabrinjavale.

Druga šansa

Sam Altman Prije otkaza Altmanu, istraživači OpenAI-a upozorili su na napredak umjetne inteligencije koji bi mogao biti opasan za čovječanstvo

Sam Altman je priznao nesporazume s odborom, ali nije se izravno osvrnuo na optužbe da je s njim teško raditi. U intervjuu s Trevorom Noom na Spotifyu izrazio je uzbuđenje zbog dobivene druge šanse i potrebe za više glasova u odboru usmjerenih na sigurnost umjetne inteligencije.

Ukupni narativ prikazuje Altmana kao vještog manipulatora koji se suočava s unutarnjim izazovima, ali njegovo brzo ponovno vraćanje na čelo OpenAI-a ukazuje na kontinuiranu podršku značajnih dionika. Može li Altman uspješno obnoviti svoj imidž, ostaje pitanje dok se snalazi u kompleksnosti unutarnje dinamike OpenAI-a.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti