"Izvanzemaljac" morskih dubina: Pogledajte video vrlo rijetko viđene bačvastooke ribe

Dok znanstvenici koji se bave svemirom tragaju za čudesnim izvanzemaljskim životom u svemirskim prostranstvima, ovdje na Zemlji imamo stvorenja koja nas svako toliko podsjete da ne trebamo gledati predaleko u potrazi za neobičnim i bizarnim oblicima života.

Branimir Vorša | 13.12.2021. / 11:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedaleko od obale Kalifornije proteklog tjedna snimljena je vrlo neobična i rijetko viđena bačvastooka riba, čiji izgled je zbog njezine prozirne glave posve bizaran.

Navedenu neobičnu bačvastooku ribu (Macropinna microstoma) snimila je podmornica na daljinsko upravljanje tijekom ekspedicije istraživačkog broda Rachel Carson u zaljeveu Monterey nedaleko od obale Kalifornije, a snimku je objavio Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).

Ono što odmah upada u oko promatrača jest prozirna glava te ribe te njezine svijetleće zelene oči, a zbog transparentnosti glave, ta riba može gledati očima pod daleko većim kutem kako bi pronašla hranu.

Iz MBARI-ja posebno naglašavaju rijetkost susreta s tom vrstom morske ribe, istaknuvši da u njihove podmornice Ventana i Ricketts imaju preko 5600 zarona te 27.600 sati snjimljenog podvodnog materijala te da su bačvastooku ribu susreli tek devet puta dosad.

Bačvastooka riba kreće se u mraku morskih dubina, a njezine neobične oči pomažu joj u pronalasku hrane u tim uvjetima. Hrani se planktonom, a maksimalno može narasti do 15 centimetara dužine. Dvije male udubine na njezinom licu zapravo predstavljaju organ njuha, odnosno nosnice.

Isprva su znanstvenici vjerovali da zbog položaja očiju u transparentnoj glavi bačvastooka riba može gledati samo prema gore, no studija objavljena još 2009. godine otkrila je da riba može okretati očima unutar lubanje te tako usmjeriti pogled i prema naprijed.

Izvor: MBARI

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti