Izvori iz njemačke vlade tvrde: Njemačka će kupiti do 35 američkih stealth borbenih zrakoplova F-35

Kupnja F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer kao zamjenu za vremešni Tornado.

Branimir Vorša | 14.03.2022. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka će kupiti američke borbene zrakoplove F-35 tvrtke Lockheed Martin kako bi zamijenila svoje vremešne zrakoplove tipa Tornado, otkrivaju dva izvora iz njemačke vlade, a jedan od izvora kaže da Berlin namjerava kupiti do 35 tih takozvanih "stealth" zrakoplova.

Izvor iz Njemačke obrane rekao je za Reuters početkom veljače da Njemačka naginje kupnji F-35, ali da konačna odluka o tome nije donesena.

Slika nije dostupna Izraelci se pohvalili prvim zračnim okršajem borbenih zrakoplova F-35 u kojem su srušene dvije neprijateljske letjelice

Tornado je jedini njemački mlažnjak sposoban nositi američke nuklearne bombe, pohranjene u Njemačkoj, u slučaju vojnog sukoba. Njemačko ratno zrakoplovstvo upravlja tim borbenim avionom od 1980-ih, a Berlin ga planira postupno ukinuti između 2025. i 2030. godine.

Kupnja F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer kao zamjenu za vremešni Tornado.

Odluka bi također mogla uznemiriti Francusku. Pariz je promatrao njemačka vijećanja o F-18 ili naprednijem F-35, zabrinuti da bi sporazum mogao potkopati razvoj zajedničkog francusko-njemačkog borbenog zrakoplova koji bi trebao biti spreman 2040-ih.

Slika nije dostupna VIDEO Nova snimka incidenta na američkom nosaču zrakoplova: Pad F-35C-a izgledao je prestrašno

Njemački kancelar Olaf Scholz je, u tom smislu, prije dva tjedna podržao tekući zajednički program s Parizom.

U to vrijeme Scholz je također najavio da će se borbeni zrakoplov Eurofighter Typhoon, koji je napravio francusko-njemački Airbus, dalje razvijati kako bi bio sposoban za elektroničko ratovanje, ulogu koju Tornado također ima.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti