Ja tebi 200 iPada, ti meni dozvole za oružje: Protiv šefa sigurnosti Applea podignuta optužnica za podmićivanje šefa policije

Protiv šefa sigurnosti Applea podignuta je optužnica na sudu u Kaliforniji zbog nuđenja Appleovih iPad uređaja dužnosnicima Santa Clare u Kaliforniji u zamjenu za dozvole za nošenje oružja. Ukupno je bila riječ o uređajima vrijednima 70.000 dolara.

Branimir Vorša | 24.11.2020. / 15:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Visoka porota američke savezne države Kalifornije odlučila je da se protiv Thomasa Moyera, Appleovog šefa globalne sigurnosti, može podići optužnica za pokušaj potkupljivanja dužnosnika Santa Clare kako bi u zamjenu dobio dozvole za nošenje oružja.

 Okružni tužitelj Santa Clare, Jeff Rosen, naveo je da je Moyer nudio 200 iPada (koji vrijede oko 70.000 dolara), policijskom kapetanu Jamesu Jensenu i zamjeniku šerifa Ricku Sungu iz Ureda šerifa okruga Santa Clara, u zamjenu za dozvole za nošenje skrivenog oružja za zaposlenike Applea.

Istraga te korupcijske afere trajala je dvije godine, a riječ je bila o četiri navedene dozvole za oružje.

U slučaju te četiri dozvole koje su uskraćene zaposlenicima Applea zamjenik šerifa Sung i kapetan Jensen uspjeli su izvući obećanje od Moyera da će Apple donirati iPade Uredu šerifa, rekao je u priopćenju za medije Rosen.

iPad uređaju međutim nikad nisu bili dostavljeni, jer su Sung i Moyer postali svjesni 2019. godine da okružni tužitelj provodi nalog za pretres vezan za izdavanje dozvola za nošenje skrivenog oružja u uredu šerifa.

Moyerov odvjetnik Ed Swanson, osim što tvrdi da je njegov klijent nedužan, kaže da je Moyer bio samo "kolateralna žrtva" u svađi između ureda šerifa i ureda okružnog tužiteljstva.

On nije učinio ništa loše i uvijek se ponašao vrlo odgovorno čitavu svoju karijeru. Uopće ne sumnjamo da će ga osloboditi optužbi na suđenju, rekao je Swanson.

Moyer je dugogodišnji zaposlenik Applea, sa stažem dugim 15 godina, a od 2018. godine je šef globalne sigurnosti u toj tvrtki. Iste je godine u emailu prema zaposlenicima Applea poslao upozorenje o potencijalnim posljedicama za curenje informacija prema medijima, napisavši da to može potencijalno postati dio njihovog osobnog i profesionalnog identiteta zauvijek.

 

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti