James Web teleskop pružio dosad neviđenu sliku Neptuna i otkrio pravo blještavilo

Zahvaljujući svemirskom teleskopu James Webb, po prvi put možemo vidjeti kako planet Neptun izgleda u infracrvenom spektru i moramo priznati, izgleda - blještavo.

Branimir Vorša | 22.09.2022. / 12:05

Neptun gledan James Webb svemirskim teleskopom
Neptun gledan James Webb svemirskim teleskopom (Foto: NASA, ESA, CSA, STScI)

NASA-in svemirski teleskop James Webb (JWST) snimio je planet Neptun u nevjerojatnim novim detaljima. Nova slika prikazuje prstenove planeta, neke od njegovih prirodnih satelita i trake topline oko njegove površine.

Dok se Neptun čini plavim u vidljivim valnim duljinama zbog plina metana u njegovoj atmosferi, taj isti metan upija infracrveno svjetlo koje JWST opaža, tako da planet izgleda blještavo bijelo kad se promatra u infracrvenim valnim duljinama. Najsvjetlija područja su ledeni oblaci visoko u atmosferi, koji odbijaju sunčevu svjetlost prije nego što je metan uspije apsorbirati.

Nova slika također pokazuje dva svijetla Neptunova prstena, kao i njegova dva slabije svijetla prstena. Prstenovi su puni prašine, zbog čega su tamniji i teže ih je uočiti od sjajnih, ledenih prstenova poput onih koji okružuju planet Saturn.

Prošla su tri desetljeća otkako smo posljednji put vidjeli ove blijede, prašnjave prstenove, a ovo je prvi put da smo ih vidjeli u infracrvenom spektru, izjavila je znanstvenica JWST-a Heidi Hammel.

Posljednji i jedini put kad smo vidjeli najslabije Neptunove prstenove bilo je kad je NASA-in svemirski brod Voyager 2 proletio pokraj planeta još 1989. godine.

Osam Neptunovih mjeseca vidljiviv su na slici kao svjetlosne točke, a najsvjetlija je najveći mjesec planeta, Triton. Neptunov sustav prirodnih satelita posebno je čudan. Triton, primjerice, kruži oko Neptuna unatrag, tako da su dodatna JWST promatranja i Neptuna i Tritona planirana kasnije tijekom godine.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti