Japan ima najviše stanica za punjenje električnih automobila

Broj stanica za punjenje električnih automobila (i javnih i privatnih) u Japanu premašio je broj benzinskih postaja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.05.2016. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je njihov broj još uvijek zanemariv u odnosu na klasične automobile, električni automobili sve su popularniji te je posljednje predstavljen Teslin Model 3 prednaručen u više od 400 tisuća primjeraka. Sigurno je kako će u budućnosti električni automobili biti sve popularniji i s vremenom će dominirati na tržištu, pri čemu bi veliku ulogu mogla imati i Hrvatska zahvaljujući Mati Rimcu i njegovim automobilima. Mnogim potencijalnim korisnicima ovakvih automobila najveći problem jest autonomija baterije, odnosno mali broj stanica za punjenje električnih automobila, što će se s vremenom promijeniti.

Predvodnik ovog tržišta je Japan u kojem, objavili su u Japan Timesu, danas ima više stanica za punjenje električnih automobila, nego benzinskih postaja – električni automobili tako se mogu puniti na oko 40 tisuća postaja, dok broj benzinskih postaja u Japanu iznosi 'samo' oko 34 tisuće. No, ono što treba napomenuti jest da su u brojku od 40 tisuća postaja za punjenje električnih automobila, osim javnih postaja, uključene i privatne stanice u garažama i kućama. Bez takvih mjesta za punjenje u garažama, broj stanica za punjenje električnih automobila iznosi oko 6,500, što je i dalje puno više u odnosu na Europu (u kojoj se nalazi malo više od 3 tisuće stanica) i SAD-a s 1,686 postaja za punjenje električnih vozila. Rješenje za problem s malim brojem ovakvih stanica ponudili su na stranici PlugShare na kojoj se nalazi popis svih stanica za punjenje diljem svijeta, uključujući i privatne stanice koje su dostupne za javnu uporabu.

Ovaj koncept je nešto poput Airbnba za električne automobile putem kojeg vlasnici ovih vozila mogu pronaći najbližu stanicu za punjenje te se ne moraju oslanjati samo na javne stanice kojih ionako nema puno. Prema nekih prognozama, do 2020. godine prodaja električnih i klasičnih automobila bit će slična (u godinama nakon toga prodaja e-vozila bit će veća), dok bi broj stanica za punjenje trebao iznositi čak oko dva milijuna. Također, zahvaljujući Tesli, u budućnosti možemo očekivati i veliki porast prodaje električnih automobila u SAD-u, kao i velik povećanje punionica za e-automobile.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti