Japanci na Mjesec šalju minijaturnog robota koji će istraživati prašinu

Mali lunarni robot nije veći od loptice za tenis, a trebao bi istraživati Mjesečevu prašinu.

Martina Čizmić | 29.05.2021. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japan je odlučan da osvoji Mjesec novom tehnologijom. Tako su objavili kako planiraju 2022. godine na Mjesec poslati rover veličine lopte za tenis koji bi trebao istražiti površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Iza malog rovera stoji grupa tvrtki koje ga razvijaju za Japansku agenciju za svemirska istraživanja (JAXA), a među njima su Sony i tvrtka koja se bavi razvojem igračaka Tomy Company. Maleni rover trebao bi se kotrljati površinom Mjeseca i snimati fotografije te prikupljati podatke o Mjesečevoj prašini, supstanci koja predstavlja probleme i ljudima i uređajima.

Iako iz JAXA-e nisu objavili puno informacija o robotu, jer je još uvijek u fazi razvoja, ono što je poznato je da će imati promjer od tek 8 centimetara te će se sastojati od sfere koja se može otvoriti kako bi se kretala površinom Mjeseca pomoću dva kotača. Težak je tek 250 grama, a ako se dokaže u svojoj prvoj lunarnoj misiji, mogao bi u budućnosti imati ključnu ulogu u drugim misijama istraživanja Mjeseca.

Transformacijski lunarni robot bit će veoma kompaktan i lagan robot koji će lutati u negostoljubivom okolišu koji vlada na Mjesecu, istaknuli su u priopćenju za medije.

Kako ističu iz JAXA-e, mali lunarni robot trebao bi do Mjeseca stići koristeći komercijalni HAKUTO-R lander tvrtke ispace koji bi trebao biti lansiran 2022. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti