Na prvi pogled Kubota X doima se kao neka vrsta vojnog robota posve spremnog za borbu, no u stvarnosti je riječ o autonomnom traktoru. "Traktoru iz snova", kako ga naziva sam proizvođač Kubota.

Ovaj izgledom čudesan električni traktor pogoni umjetna inteligencija, koja isto tako odlučuje treba li zemlju obraditi, posijati sjeme i slično. Za te odluke uzima meteorološke podatke te podatke o rastu usjeva u stvarnom vremenu.

Yusaku Maezawa (Foto: AFP) Nije riječ o prijevari, japanski milijarder na Twitteru zaista dijeli 9 milijuna dolara

Sreća Microsoft Japan eksperimentirao je s četverodnevnim radnim tjednom, a rezultati su fantastični

Traktor ima litijske baterije i solarne panele koji pak napajaju četiri motora - po jedan na svakoj gusjenici. Svaki motor radi posebno i svaka gusjenica može se pojedinačno kontrolirati, što tom traktoru omogućuje posve precizno kretanje u polju.

Japanski proizvođač odlučio se na gusjenice umjesto kotača, radi boljeg držanja na tlu, a to traktoru omogućuje okretanje za 360 stupnjeva uže od bilo koje klasične konkurencije.

To nije sve, njegova visina u odnosu na gusjenice također je podesiva pa kad mu treba veća stabilnost, on jednostavno može spustiti centar ravnoteže spuštanjem karoserije niže u odnosu na gusjenice.

Pogledajte video.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju