Microsoft Japan eksperimentirao je s četverodnevnim radnim tjednom, a rezultati su fantastični

Većina zaposlenika, naravno, pozdravila je slobodan petak, a iako su radili dan manje, produktivnost je bila mnogo veća te su ostvarene i značajne uštede.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.11.2019. / 07:27

Sreća (Foto: Getty images)

Japan je poznat po svojoj radnoj kulturi i velikoj posvećenosti poslu te se u nekim kompanijama tjedno radi i više od 80 sati, a dio njih čak nije ni ljubitelj godišnjih odmora. S takvom radnom kulturom povezan je i izraz "karoshi", koji se odnosi na iznenadnu smrt nastalu zbog izgaranja na radnom mjestu. Najčešće je riječ o srčanim i moždanim udarima, a nekad i samoubojstvima ljudi koji ne mogu izdržati stres i veliki pritisak na radnom mjestu.

Ured Ovo su neke od povlastica u kojima uživaju zaposlenici velikih tehnoloških kompanija

Iz Microsofta Japan proveli su test kako bi saznali kako će se skraćeni radni tjedan odraziti na njihove zaposlenike, ali i na učinkovitost na radnom mjestu. Tijekom prošlog kolovoza proveli su eksperiment neradnog petka te je oko 2300 zaposlenika uživalo u produženim vikendima tijekom cijelog mjeseca.

Jasno je kako je većina zaposlenika bila oduševljena takvim načinom rada te je više od 92 posto njih pohvalilo ideju četverodnevnog radnog tjedna i produženog vikenda koji je uvelike pomogao u uspostavljanju zdravije ravnoteže između poslovnog i privatnog života, barem tijekom tog mjeseca. Iako bismo pomislili da bi se manji broj radnih sati mogao negativno odraziti na učinkovitost, rezultat je upravo suprotan. Nivo produktivnosti povećan je za čak 40 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Surface Neo Microsoft oduševio novim uređajima: Predstavljeni novi modeli Surfacea i telefon s dva ekrana koji radi na Androidu

Osim što su odmorniji i sretniji radnici bili učinkovitiji, povećana produktivnost ostvarena je i zahvaljujući kraćem trajanju sastanaka (maksimalno 30 minuta) te povećanom broju udaljenih konferencija. Također, s obzirom na to da su uredi petkom bili zatvoreni, kompanija je ostvarila uštedu na troškovima električne energije za 23,1 posto, dok je potrošnja papira za printanje smanjena za gotovo 60 posto tijekom tog razdoblja.

Zahvaljujući ostvarenom uspjehu i zadovoljstvu radnika, u Microsoftu su odlučili pokrenuti sličan eksperiment i ove zime kako bi radnicima omogućili više slobodnog vremena i fleksibilno radno vrijeme.

Izvor: Mashable
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti