Ovo su neke od povlastica u kojima uživaju zaposlenici velikih tehnoloških kompanija

Neka su istraživanja pokazala da velikom broju zaposlenika povlastice koje imaju na radnom mjestu znače više od povećanja plaće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2019. / 08:03

Ured (Foto: Getty images)

Među velikim tehnološkim kompanijama Silicijske doline velika je borba za najbolje talente, odnosno najkvalitetniju radnu snagu. Zaposlenike se više ne može privući samo odličnom plaćom, luksuznim uredima i radom na najnovijim i zanimljivim tehnologijama jer isto nudi i većina drugih kompanija, stoga je potrebno pružiti neke dodatne povlastice koje nisu uobičajene na drugim radnim mjestima.

Prošlogodišnje istraživanje kompanije Glassdoor pokazalo je da su za više od polovice zaposlenika takve povlastice među najvažnijim stvarima o kojima razmišljaju pri donošenju odluke hoće li prihvatiti neki posao, a gotovo 80 posto njih preferira nove povlastice u odnosu na povećanje plaće.

Nintendo Zdravlje i život zaposlenika važniji od profita: Ovo objašnjenje iz Nintenda će vas oduševiti!

Minimum koji je danas obavezan u kampusima i uredima velikih tehnoloških kompanija jest ručak u kantinama te besplatna pića i obroci u kafićima unutar kampusa, a ovisno o poslodavcu, dostupne su brojne olakšice za roditelje, bonovi za putovanja, praonice rublja itd.

Tako zaposlenici Airbnba dobivaju godišnju stipendiju za putovanja u vrijednosti od čak 2 tisuće dolara koju mogu iskoristiti za odsjedanje u stanovima i apartmanima koji su objavljeni na njihovoj stranici, što je svota kojoj mnogi ljubitelji putovanja ne mogu odoljeti. Novi roditelji u Facebooku dobit će 4000 dolara za prinovu, a kompanija zaposlenicima isplaćuje i naknadu za posvajanje djece. Ono što je uobičajeno u Hrvatskoj – godina dana porodiljnog dopusta, u SAD-u nije, tako da je za nove roditelje Netflix jedan od idealnih poslodavaca jer im daje cijelu godinu slobodnu nakon rođenja djeteta.

Slobodni dani nakon smrti kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca itekako cijene politiku Amazona koji im dopušta da ih povedu na posao i budu s njima cijeli dan, a u VMwareu svojim zaposlenicima čak daju dva dana slobodno nakon smrti kućnih ljubimaca.

Vanja Bertalan Intervju s Vanjom Bertalanom: Važan je samo dobro odrađen posao, a gdje smo, kad radimo ili kako se zovemo – nije bitno

Apple svojim zaposlenicima priređuje godišnje zabave tijekom praznika u prosincu na kojima mogu uživati u glazbenim nastupima te besplatnoj hrani i piću. Brojne kompanije pažnju posvećuju zdravlju zaposlenika pa tako Microsoft plaća 800 dolara godišnje za članarinu u teretanama i centrima za fitness, u Squareu su na raspolaganju maseri, kiropraktičari i stručnjaci za akupunkturu, a akupunktura je na radnom mjestu dostupna i zaposlenicima Twittera.

Oracle zaposlenima nudi kemijsku čistionicu, svi koji rade u Tesli mogu posuditi automobil za prijevoz do posla i čak ga zadržati preko vikenda, Evernote organizira "Evernote akademiju" s različitim tečajevima poput pečenja kolača, a svi koji rade u kompaniji Twilio imaju pravo na Kindle i 30 dolara mjesečno za kupovinu knjiga.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti