Zdravlje i život zaposlenika važniji od profita: Ovo objašnjenje iz Nintenda će vas oduševiti!

Nakon što je Nintendo odgodio izlazak nove igre, izgubili su više od milijardu dolara vrijednosti na burzi, ali ne žele ganjati rokove i stvarati dodatni stres zaposlenicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.06.2019. / 09:15

Nintendo (Foto: AFP)

Nervoza, stres, prekovremeni radni sati samo su neke od posljedica približavanja deadlinea velikih projekata koje osjećaju zaposlenici kompanija uoči lansiranja novih proizvoda. To je naročito simptomatično za softversku i gamersku industriju, u kojoj se često moraju ganjati kratki rokovi, a proizvodi, odnosno programi i igre namijenjeni milijunima ljudi ne smiju kasniti jer ako stanete ili kasnite, konkurencija vam može uzeti korisnike.

Slika nije dostupna Jeftinija konzola: Nintendo priprema novu verziju Switcha

Ne treba ni napominjati koliko su takve situacije stresne i loše djeluju za sve ljude u kompaniji te utječu i na njihove privatne živote, a često i na živote njihovih obitelji. Jedna od kompanija koja ipak pokušava izbjeći takav pritisak na vlastite zaposlenike jest Nintendo, koji je odgodio izlazak igre Animal Crossing: New Horizons za ožujak 2020. godine, jedan od razloga posebno je zanimljiv i nije uobičajen – nisu htjeli stvarati dodatni pritisak na zaposlenike i zadavati im rokove koje je moguće ostvariti samo uz gomilu stresa i mnogo prekovremenih radnih sati.

Takva situacija nije dobra za ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenika, rekao je u razgovoru za medije predsjednik sjevernoameričkog odjela kompanije Doug Bowser. Napomenuo je kako je jedno od osnovnih načela u Nintendu da ljude čine sretnima i da im stave osmijeh na lice – to je vizija kompanije koja se ne odnosi samo na korisnike njihovih proizvoda, već i na zaposlenike. Ne žele žuriti s proizvodima koji nisu spremni niti žele forsirati zaposlenike na danonoćni rad kako bi se ispoštovali rokovi jer i oni moraju imati vrijeme za privatni život.

Shigeru Miyamoto (Foto: AFP) Autor Super Marija apelira: Prestanite od gamera izvlačiti svaku lipu!

U Nintendu su ponosni na takvu politiku, no s tim se vjerojatno neće složiti investitori i dioničari kojima informacija o odgodi igre sigurno nije dobro sjela jer je nakon toga pala cijena dionice, dok je tržišna vrijednost kompanije smanjena za više od milijardu dolara.

Izvor: Variety
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti