Microsoft oduševio novim uređajima: Predstavljeni novi modeli Surfacea i telefon s dva ekrana koji radi na Androidu

Surface Neo dolazi s dva 9-inča ekrana, dok je model Surface Duo pametni telefon s dva ekrana dijagonale 5,6 inča koji pokreće Googleov Android.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2019. / 07:28

Galerija

Jučerašnja Microsoftova konferencija donijela je nešto što dugo nismo vidjeli na predstavljanjima tehnoloških uređaja – inovacije i iznenađenje. Tijekom godine čitali smo glasine o Microsoftovim planovima i razvoju uređaja s dva ekrana, pa smo se nadali uređaju poput Nea, no smartphone s dva ekrana koji pokreće Android došao je kao grom iz vedra neba. Nažalost, svi koji bi htjeli što prije isprobati ili kupiti te uređaje morat će sačekati kraj 2020. godine, a dotad će moći uživati od nekom od novih prijenosnika, odnosno hibrida između laptopa i tableta iz serije Surface.

Nova generacija Surfacea

Model Surface Pro X iznimno je tanak prijenosnik s ekranom od ruba do ruba dijagonale 13 inča (rezolucija 2880 x 1920 piksela), a posebno je zanimljiv po procesoru SQ1 – riječ je o ARM procesoru koji je Microsoft napravio u suradnji s Qualcommom i koji, u kombinaciji sa snažnom baterijom, omogućuje 13 sati rada. Riječ je o "čipu za pametne telefone koje je integriran u prijenosnik", komentirali su na The Vergeu, no što se performansi tiče, ni po čemu ne zaostaje u odnosu na prijenosnike s klasičnim procesorima. Uređaj je zanimljiv i po mogućnosti jednostavne zamjene SSD-a (osnovni model dolazi sa 128 GB, a dostupna je i verzija s 512 GB) te ima od 8 GB RAM-a. U SAD-u može se prednaručiti već sada po cijeni od 999 dolara za osnovni model, odnosno 1799 dolara za najjači model.

Surface Pro X (Foto: Microsoft)

Xbox (Foto: Getty) Microsoft priprema hibridni Xbox koji bi mogao stajati samo 400 kuna

Prijenosnik Surface Laptop 3 sada dolazi u dvije različite verzije – s ekranima dijagonale 13,5 i 15 inča koji su osjetljivi na dodir. Manji model pokreće posljednja generacija Intelovih procesora, dok 15-inčni prijenosnik radi na AMD-ovu Ryzen Surface Editionu procesoru te dolazi s boljom grafikom pa će ovaj uređaj biti zanimljivije rješenje za korisnike koji vole videoigre.

Surface Laptop 3 (Foto: Microsoft)  

Baterija je na ovim modelima odlična te s jednim punjenjem mogu izdržati više od 11 sati rada, dok je sat vremena punjenja dovoljno za 80-postotnu napunjenost baterije. Cijena početne konfiguracije 13,5-inčnog modela iznosi 999 dolara te uključuje Intelov procesor i5, 8 GB RAM-a i 128 GB SSD-a, dok cijena početnog modela 15-inčnog laptopa počinje od 1199 dolara.

Surface Earbuds

Model Surface Pro 7 donosi manje-više sve na što smo i dosad navikli od modela iz serije Pro, a najveći je novitet posljednja generacija Intelovih procesora (prodavat će se u konfiguracijama s procesorima i3, i5 i i7), što znači da će imati bolje performanse i izdržljiviju bateriju. Osnovni model s 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka može se kupiti po cijeni od 799 dolara, a tko želi vrhunske performanse (i7 procesor, 16 GB RAM-a i 1 TB SSD-a), morat će izdojiti 2229 dolara. Novost je podrška za USB-C, a za razliku od modela X na kojem će se moći koristiti samo bluetooth slušalice, Pro 7 ima 3,5 mm izlaz za slušalice.

Surface Earbuds (Foto: Microsoft)

Kad već spominjemo slušalice, i Microsoft je jučer ušao na tržište bežičnih slušalica, na kojem je konkurencija sve veća i sve jača. Surface Earbuds imaju podršku za glasovno upravljanje, kao i upravljanje dodirom te bateriju koja bi trebala izdržati 24 sata rada. Posebno su zanimljive po integraciji s Officeom 365 pa se tako određenim opcijama kalendara u Outlooku može upravljati glasom, slušalice mogu čitati mailove te se putem njih može odgovarati na njih, kao i upravljati prezentacijom u PowerPointu itd. Cijena iznosi 249 dolara, a stižu krajem godine.

Dva ekrana budućnosti

Najzanimljiviji uređaji koje je Microsoft jučer predstavio bili su Surface Neo i Duo. Model Neo, Microsoftova nova kategorija prijenosnika, dolazi s dva 9 inča ekrana osjetljiva na dodir koji su mnogi novinari usporedili s konceptom Courier koji je ova kompanija razvijala prije čak 10 godina. Surface Neo pokretat će nova verzija Windowsa prilagođena uređajima s dva ekrana (Windows 10X) s kojom će se lako snaći svi korisnici Windowsa jer nema nikakvih drastičnih promjena, osim što npr. početni ekran izgleda drukčije i na njemu dominiraju aplikacije, kao i na današnjim telefonima i tabletima.

Bill Gates Bill Gates svojom najvećom pogreškom smatra što je propustio napraviti ovaj program

Može se koristiti kao klasičan laptop s jednim glavnim ekranom, može s raširiti pa dva ekrana čine veliki 13 inčni tablet, a Neo se može držati i koristiti kao knjiga. Posebno je zanimljiv način na koji je Microsoft napravio odvojenu tipkovnicu – ona se može postaviti preko donjeg dijela ekrana tako da se uređaj može koristiti kao pravi prijenosnik, a dio ekrana koji tipkovnica ne prekriva koristi se kao trackpad, ali i za prikazivanje određenih aplikacija ili informacija povezanih sa sadržajem na glavnom ekranu.

Najveće iznenađenje Microsoftove konferencije jest pametni telefon s dva ekrana koji pokreće Android Surface Duo. Dijagonale ekrana iznose 5,6 inča, a kada se u potpunosti otvori dostupna je površina od 8,3 inča. Naravno, kako nije riječ o uređaju sa savitljivim ekranom, površina ekrana nije jedinstvena tj. nema neprekinute površine zaslona, no Surface Duo nije ni zamišljen kao potpuni hibrid telefona i tableta poput Samsungova Folda.

Surface Duo (Foto: Microsoft)

Microsoft je odustao od tržišta pametnih telefona još 2017., a jučer predstavljeni model pokazuje nam koji je smjer kompanije u budućnosti – inovativni hardver i fokus ne na sam operativni sustav (mobilni Windowsi su umirovljeni pa Surface Duo radi na Androidu), već na Microsoftove aplikacije s kojima žele korisnicima svih (mobilnih) uređaja omogućiti korištenje Outlooka, OneDrivea i drugih aplikacija.

Izvor: Windows Central

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti