Japanci predstavili Tone e20, mobitel koji sprječava slikanje golišavih selfija

Japanski proizvođač smartphonea ima možda i najbolje rješenje za sprječavanje nestašluka maloljetnika zbog kojih bi kasnije mogli ispaštati. Napravili su pametni telefon s vrlo posebnim softverom koji sprječava pohranu golišavih selfija, bez obzira na to koliko netko bio uporan.

Branimir Vorša | 19.02.2020. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Slanje golišavih fotografija partneru nije vijest koja će u današnje doba zaprepastiti mase jer je još 2014. godine jedna američka studija pokazala da je tek nešto manje od 50 posto odraslih Amerikanaca slalo svoje golišave fotografije i/ili videa svojim partnerima. Iste godine istraživanje koje je napravio Cosmo pokazalo je kudikamo veći problem, a taj je da je čak 89 posto ženske populacije takozvanih milenijalaca (osoba rođenih na prijelazu i samom početku 21. stoljeća), dakle maloljetnica radilo golišave selfije.

Japanska tvrtka Tone tome želi stati na kraj jer smatraju da puštanje maloljetnicima da rade golišave selfije bez ikakva nadzora ili kontrole nikako nije dobra ideja, prvenstveno za njih same.

S tim u vezi Tone je napravio e20, jeftini smartphone pogonjen Androidom koji stoji svega 180 dolara, no za te novce dobije se zapravo vrlo respektabilan uređaj s čak trostrukom stražnjom kamerom i zaslonom od 6,26 inča.

Ipak, njegovo najjače oružje koje bi zapravo trebalo privući pažnju korisnika, prije svega roditelja koji djeci kupuju neke od njihovih prvih pametnih mobitela, jest takozvani "Smartphone Protection".

Riječ je o AI softveru unutar same aplikacije za pokretanje kamere koji blokira korisnika od fotografiranja golišavih selfija. Drugim riječima, ako korisnik pokušava napraviti selfi, a softver procjeni da je riječ o golotinji, blokirat će pohranu te fotografije u galeriju. Dakle, koliko god škljocali, ništa od takvih fotki.

Tvrtka Tone ovakvim je potezom željela prvenstveno zaštititi maloljetnu populaciju u Japanu te ju zaštititi od iskorištavanja i slikanja fotografija koje bi jednog dana mogli požaliti.

Nimalo manje važna značajka tog telefona jest to da se može spojiti s drugim uređajem, primjerice mobitelom roditelja te ih upozoriti ako dijete želi napraviti golišavu fotografiju.

Jedina mu je prava mana što je taj uređaj dostupan jedino na japanskom tržištu.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti