Japanci rade superračunalo kakvo svijet dosad nije vidio

Novo japansko superračunalo spremno je revolucionirati računalstvo budućnosti, otključavajući neviđene brzine te unapređujući znanstvena otkrića i sposobnosti umjetne inteligencije.

Branimir Vorša | 24.09.2024. / 14:37

Superračunalo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Japan je na rubu velikog skoka u superračunalstvu s planiranim Fugaku Nextom, superračunalom klase zetta koje će biti tisuću puta brže od današnjih sustava. Taj napredni stroj bit će prvi te vrste, sposoban raditi na zettaFLOPS brzinama. Riječ je nevjerojatnoj brzini na razini sekstilijuna operacija s decimalnom točkom (engl. floating point) u sekundi.

Projekt Fugaku Next dobio je odobrenje japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije (MEXT), koje mu je dodijelilo proračun od 780 milijuna dolara. Prema Nikkeiju, izgradnja bi trebala započeti 2025. godine, a očekuje se da će superračunalo biti u potpunosti operativno do 2030. godine. Ono će na kraju preuzeti neke zadatke od postojećeg Fugaku superračunala, ali će pružiti daleko veću procesorsku snagu.

Rad s AI izračunima, posebno kada je riječ o generativnim AI alatima kao što je ChatGPT, notorno je zahtjevan proces i mogao bi biti jedno od ključnih područja u kojima Fugaku Next blista, stoji u službenim informacijama o projektu koje je objavio MEXT.

Fugaku Next obećava nastavak naslijeđa svog prethodnika, superračunala Fugaku, koje je već jedno od najbržih na svijetu. Superračunala poput Fugakua koriste se u različite znanstvene istraživačke svrhe, od modeliranja Zemljine klime do simulacije misija u dubokom svemiru.

Dok se superračunala i dalje temelje na tradicionalnim procesorima i memoriji, njihova velika skalabilnost omogućuje daleko složenije simulacije i brže rješavanje problema. S Fugaku Next nadolazećim superračunalom, Japan pomiče granice računalne snage, postavljajući novi globalni standard za superračunala do 2030. godine.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti