Japanski proizvođači automobila razmatraju partnerstvo na području električnih automobila i umjetne inteligencije

Nissan je trenutno u poslovnom savezu s Renaultom i Mitsubishijem, ali na njih neće utjecati potencijalni savez s Hondom.

Hina | 17.03.2024. / 08:27

Makoto Uchida, Nissan i Toshihiro Mibe, Honda (Foto: Afp)

  Japanski proizvođači automobila Nissan i Honda objavili su u petak da razmišljaju o strateškom partnerstvu u proizvodnji ključnih komponenti za električna vozila (EV) i umjetnoj inteligenciji u softverskim platformama za vozila.

Potencijalno partnerstvo moglo bi im pomoći da razviju ekonomiju razmjera u proizvodnji električnih vozila budući da se japanski proizvođači automobila suočavaju sa žestokom konkurencijom kineskog BYD-a i američkog Tesle.

Nissan je bio pionir u sektoru električnih vozila s potpuno električnim modelom Leaf, ali zajedno s drugim tradicionalnim proizvođačima automobila teško odolijeva sve žešćoj konkurenciji novih tržišnih igrača.

Novi igrači vrlo su agresivni i napreduju nevjerojatnom brzinom, rekao je izvršni direktor Nissana Makoto Uchida na konferenciji za novinare.

Ne možemo pobijediti u natjecanju sve dok slijedimo uvriježena pravila i tradicionalni pristup, rekao je Uchida.

Hondina prodaja također zaostaje za konkurencijom. Vozila s baterijskim pogonom činila su u prvih devet mjeseci 2023. manje od 0,5 posto njegove svjetske prodaje od oko 2,8 milijuna automobila, pokazuju podaci tvrtke.

Honda i Nissan potpisali su neobvezujući memorandum o razumijevanju kako bi razmotrili područja potencijalne suradnje, ali tek trebaju odrediti njezine razmjere, rekao je predsjednik Honde Toshihiro Mibe.

Tvrtke su otvorene za suradnju u svim regijama, kako u Japanu tako i u inozemstvu, rekao je šef Nissana.

Nissan je trenutno u poslovnom savezu s Renaultom i Mitsubishijem, ali na njih neće utjecati potencijalni savez s Hondom, dodao je.

Nissan surađuje s Renaultom na električnim vozilima, uglavnom u Europi. Nova Nissanova električna Micra dijelit će istu strukturu kao i novi Renault 5 i proizvodit će se u istoj tvornici u sjevernoj Francuskoj.

Nissan i Renault prošle su godine smanjili opseg višegodišnjeg savezništva i Renault je od tada potpisao ugovore s novim partnerima, kao što je kineski Geely.

Uchida je rekao da su Nissan i Honda otvoreni za suradnju s sadašnjim partnerima, ako se ukaže prilika.

Tvrtke će istražiti mjere smanjenja troškova, rekao je Hondin šef, dodajući da postizanje troškovne efikasnosti zahtijeva višu razinu proizvodnje.

Hondin je cilj od 2040. prodavati samo električna i vozila na gorive ćelije.

Nissan i Honda tek trebaju razgovarati o povezivanju kapitala, ali otvoreni su i za tu mogućnost u budućnosti, rekao je Mibe.

U vremenskom smo škripcu i moramo biti brzi. Da bismo 2030. bili u dobroj poziciji, moramo donijeti odluku, i to odmah, poručio je čelnik Honde.

O Nissanovoj potrazi za partnerom u proizvodnji električnih automobila prva je izvijestila Tokijska televizija. Po pisanju lista Nikkei, konkretne mjere mogle bi uključivati ​​proizvodnju zajedničkog pogonskog sklopa, zajedničku nabavu i razvoj zajedničke platforme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti