Japanski znanstvenici možda su otkrili lijek za problem koji muči milijune diljem svijeta

Ispadanje kose je prirodni proces. Nakon što dlaka dosegne određenu starost, ona ispada i zamjenjuje ju nova dalka. Tako bi barem trebalo funkcionirati. Kad se u tom procesu nešto poremeti, dolazi do trajnog gubitka dlake odnosno najčešće kose.

Martina Čizmić | 14.02.2021. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijuni ljudi diljem svijeta, većinom muškarci, muku muče s gubitkom kose. Neki prorjeđivanje kose primjećuju već u ranim 20-im godinama, a istraživanja kažu da do 50. godine gotovo 85 posto muškaraca primijeti značajno tanjenje kose. A problem nije ograničen samo na muškace. I neke žene imaju problem s gubitkom kose, što zbog utjecaja hormona, što zbog genetike.

Iako gubitak kose ne utječe na zdravstveno stanje osobe, ono može biti indikator pojedinih bolesti ili pak reakcija na stres i uvjete života. No, unatoč svemu tome, najveći utjecaj koji gubitak kose ima zapravo je psihološki.

Tijekom godina razvijen je cijeli niz različitih terapija koje bi trebale zaustaviti ispadanje i potaknuti rast nove kose. Međutim, do sad nije otkrivena terapija koja bi zaustavila ispadanje kose i obnovila njen rast odnosno obrnula proces gubitka kose.

No, čini se kako je tim znanstvenika u Japanu na dobrom putu da riješi taj problem i ponovno potakne rast kose uz pomoć matičnih stanica. Točnije koristili su matične stanice kako bi stvorili folikule dlake koje se obnavljaju i nakon što kosa ispadne.

Naime, ispadanje kose je prirodni proces. Nakon što dlaka dosegne određenu starost, ona ispada i zamjenjuje ju nova dalka. Tako bi barem trebalo funkcionirati. Kad se u tom procesu nešto poremeti, dolazi do trajnog gubitka dlake odnosno najčešće kose.

Japanski znanstvenici iz RIKEN Center for Biosystems Dynamics Research u svom su istraživanju objavljenom u Nature Scientific Reports, u detalje opisali kako su pomoću matičnih stanica potaknuli rast dlake dobivene iz stanica krzna i brkova miševa. Tijekom laboratorijskog istraživanja otkrili su da jedan par kolagena u kombinaciji s pet faktora dovodi do najvećeg rasta matičnih stanica u najkraćem vremenu.

Naš sustav uzgoja temelji se na metodi cikličke regeneracije folikula dlake iz matičnih stanica folikula dlake i pomoći će u stvaranju terapije regeneracije folikula dlake u bliskoj budućnosti, uvjeren je voditelj istraživanja Takashi Tsuji.

No, prije nego što ovakva terapija postane odstupna prosječnom (ćelavom) muškarcu, mora proći klinička ispitivanja. Znanstvenici iz RIKEN-a trenutno su u potrazi za suradnicima koji bi ovu tehnologiju regeneracije dlake odnosno kose prilagodili za kliničku primjenu.

Problem ćelavosti možda neće biti riješen odmah, ali su japanski znanstvenici pokazali da su na dobrom putu da se to dogodi u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti