Javnosti će uskoro biti predstavljen humanoidni robot u čijoj je izgradnji sudjelovala i NASA

NASA želi potaknuti razvoj humanoidnih robota koji bi jednog dana mogli dovesti do robotske verzije astronauta.

Branimir Vorša | 06.02.2023. / 11:58

Prototip Apptronikovog robota
Prototip Apptronikovog robota (Foto: Apptronik/Youtube)

Razvoj humaanoidnih robota posljednjih je godina dosegao impresivne razine. Među najvećim postignućima u tom segmentu robotike, svakako je robot Atlas tvrtke Boston Dynamics.

U ožujku, američka startup tvrtka Apptronik sa sjedištem u Teksasu, otkriti će svoju viziju robota opće namjene.

FAIRY mikro robot VIDEO Ovi čudesni "vilinski" roboti lete samo uz pomoć svjetlosti, a mogli bi riješiti i jedan ogroman globalni problem

Apptronik svog najnovijeg robota naziva Apollo, djelomično zato što su se udružili s NASA-om u komercijalizaciji tog robota.

Ipak, planova za slanje Apolla u svemir zasad nema, no NASA želi potaknuti razvoj humanoidnih robota koji bi jednog dana mogli dovesti do robotske verzije astronauta.

Dosad nije prikazana niti jedna službena fotografija Apolla, ali Apptronik je objavio nekoliko videa tijekom proteklih nekoliko tjedana, pokazujući neke od svojih prototipova robota koji su u konačnici doveli do dizajna Apolla.

Apollo je robot kojeg smo oduvijek željeli napraviti. Dizajnirali smo cijeli svijet za ljudski oblik. Nevjerojatno je korisno imati robota koji ima isti otisak kao i čovjek i koji može koristiti sve iste alate koje mi koristimo i koji se uklapaju na ista mjesta, rekao je CEO Apptronika Jeff Cardenas za CNET.

Robot Spot Je li tehnologija već preuzela kontrolu nad našim životima? "Roboti i ostale stvari" samo su početak

Cardenas kaže da će Apptronik predstaviti Apollo javnosti i početi primati prednarudžbe kasnije tijekom 2023. godine, dok bi prve isporuke mogle početi već 2024. godine.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti