Je li ovo nasljednica Tima Cooka i buduća šefica Applea?

Tim Cook fantastično upravlja Appleom i sigurno neće tako skoro odstupiti s pozicije CEO-a, no kad jednom do toga dođe...

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2017. / 07:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je Tim Cook zamijenio Stevea Jobsa na mjestu izvršnog direktora Applea, dio analitičara smatrao je kako bi to mogao biti početak kraja dominacije ove kompanije na tehnološkom tržištu. Dok su gotovo svi hvalili sposobnost i radnu etiku Tima Cooka, za većinu je problem bio u činjenici što se u potpunosti razlikuje od Jobsa na čijoj je viziji i nastao današnji Apple. Dok je Jobs zaista bio jedan od najvećih tehnoloških vizionara ovog stoljeća koji je poznat po svom (problematičnom) temperamentu i velikoj karizmi, Tim Cook miran je i pragmatičan, ali ne i karizmatičan lider. No, pragmatičan kakav i jest, Cook nije pokušavao izmišljati toplu vodu s Appleom, već je nastavio voditi kompaniju na čvrstim temeljima uspjeha koje je izgradio Jobs te je Apple, ubrzo nakon što je postao šef, postao najvrjednija kompanija na svijetu.

S vremenom je uveo neke promjene s kojima se Jobs vjerojatno ne bi slagao, ali su ih tražili korisnici i tržište (iPad mini, korištenje stylusa, veći ekrani telefona), predstavio je prvi potpuno novi proizvod u eri nakon Jobsa (Apple Watch), a nove izvore zarade u budućnosti vidi u proširenoj stvarnosti, automobilskoj industriji i slično. Kako ima tek 57 godina, a s obzirom na fantastično Appleovo poslovanje, možemo očekivati kako će na poziciji izvršnog direktora kompanije provesti još dugo vremena, no tijekom jednog nedavnog intervjua prilikom otvaranje nove trgovine u Chicagu, govorio je o svojim potencijalnim nasljednicima.

Cook je rekao da trenutno, kao CEO, želi pripremiti što veći broj ljudi kako bi u budućnosti bili spremni za preuzimanje dužnosti izvršnog direktora Applea, a kada jednom dođe vrijeme za to, konačnu će odluku donijeti izvršni odbor kompanije. Cook, dakle, nije govorio o imenima potencijalnih kandidata koji bi ga jednom mogli naslijediti, no na Mashableu kažu kako je znakovito što je tijekom intervjua pored njega sjedila Angela Ahrendts.

Appleova šefica maloprodaje i online trgovine u ovu je kompaniju prešla iz Burberryja u kojem je kao direktorica ostvarila veliki uspjeh te je 2014. godine bila najplaćenija direktorica u SAD-u, a zaradila je više novca i od Tima Cooka. Naravno, iako je prerano govoriti o nasljednicima jednog od najuspješnijih direktora na svijetu, prema Mashableu mnogi upravo Ahrendts vide kao najozbiljniju kandidatkinju za preuzimanje najvažnije uloge u Appleu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti