Je li Apple izgubio ostavštinu velikog Stevea Jobsa?

Je li dugo očekivani, iščekivani i najavljivani Appleov event ispunio očekivanja ili je podbacio?

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.09.2017. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerojatno se, barem se piscu ovih redaka tako čini, cijela priča oko prvog Appleova jesenskog eventa u novootvorenom Steve Jobs Theatreu unutar Apple Campusa, sve svelo na miks nostalgičnih vremena kada je Steve Jobs pretvarao tvrtku iz Cupertina u svjetskog tehnološkog lidera i pokušaje da se novi iPhone X svrsta u kategoriju “next big thing”, što realno nije tako. Poprilično patetično, pomalo bezidejno, pa i na granici dosadnog, s tek minimalističkim natruhama spektakla na kakav smo od Applea navikli, tako je protekao jedan od najiščekivanijih tehnoloških evenata, ne samo ove godine.

Zašto je tomu tako? Razloga je, vjerojatno, nekoliko, a prvi, najvažniji i ključni je, ako se smijemo odvažiti na tako smjelu konstataciju - ovo više nisu vremena Stevea Jobsa i njegove vizije, ustrajnosti, pa i relativnog ludila kojim je Apple doveo tu gdje je danas. Naravno, pokojni Steve Jobs je također znao pretjerivati, davati na važnosti svakom Appleovu proizvodu, čak i onda kada to objektivno nije bilo baš tako, ali sve je to izgledalo potpuno drugačije ili nam se barem tako čini. I da, istina je da je prvi iPhone koji je predstavljen pred deset godina, što god netko mislio o tome, pokrenuo lavinu i promijenio svijet…

Otkrivanje već poznatog

Tim Cook nedvojbeno je čovjek koji je u nasljeđe dobio ogromno breme u obliku ostavštine Stevea Jobsa. I Tim Cook tu je zadaću odradio, dojma smo, odlično. Iako su svi Appleu predviđali pad, div iz Cupertina ostao je na čelnoj poziciji najmoćnijeg svjetskog branda. Ali, isto tako smo dojma da je Tim Cook sa svojom ekipom svaki event nakon Jobsove smrti odradio bolje nego ovaj jučerašnji. Zašto? Teško je reći, ali jedna od zagonetki krije se u otkrivanju iPhone X pametnog telefona prije nego što je isti - otkriven.

Zvuči paradoksalno, no zapravo nije jer o novom pametnom telefonu iPhone X znali smo sve već mjesecima. Sva predviđanja uglavnom su se pokazala točnima, sva “curenja” kojima smo svjedočili mjesecima ugalvnom su pretočena u stvarnost, a to je rezultiralo izostajanjem faktora “WOW” koji bi sve zajedno bacio na koljena. Da se razumijemo, autor ovog teksta godinama koristi Appleov “ekosustav” na svim razinama, zadovoljan je, zapravo prezadovoljan njihovim uređajima, ali ovo ipak nije “to”.

Nešto nedostaje

Da se razumijemo, još nešto iPhone X, kao nositelj cijele ove priče i cjelokupnog eventa, odličan je pametni telefon, o tome je bespredmetno raspravljati. iPhone X će, čini nam se, imati odličnu poziciju na tržištu, možda bude i proglašen smartphoneom godine, no ipak tu nešto nedostaje. Primjerice, nevjerojatno je da se dogodi fail kod predstavljanja funkcije Face ID, iako neki guraju tezu kako je Apple tu priču odradio smišljeno, što nam nekako ne drži vodu jer su dionice Applea nakon neuspješnog predstavljanja funkcije Face ID pale.

Da, reći će mnogi, Apple je jednostavno morao za event u produkciju pustiti “neispeglani” softver, stvari će se vjerojatno vrlo brzo dovesti u red, što apsolutno drži vodu. Problem je, ponavljamo, što takve stvari ipak ne priliče viziji koju je Apple godinama predstavljao. Appleu jednostavno nedostaje hrabrosti, ne u smislu nove revolucije kakvu je zakotrljao prvi iPhone, jer to nitko nije ni očekivao, nego u smislu pokušaja predstavljanja svoje vlastite vizije u novom izdanju, prilagođene novim, aktualnim vremenima.

To se zorno vidjelo već na predstavljanju novih modela MacBook Pro, a nastavljeno je, dojma smo, i ovim eventom, iako je, ponavljamo i podvlačimo još jednom, iPhone X odličan uređaj, a Face ID relativni novitet. Uostalom, nekako nam se čini i da je Apple Watch 3 zapravo “zvijezda u sjeni”, s obzirom na to da je već sada najprodavaniji sat na svijetu, a uskoro ćete njime moći i telefonirati neovisno o spajanju s iPhoneom. Ne, nije Apple razočarao, niti samim eventom, niti pametnim telefonom iPhone X, no nešto u svemu nedostaje…

Paradoksalno je, recimo, da su jedan od aduta novog uređaja Animoji, koji jesu zgodni i tehnološki inovativni, ali nikako nisu odlučujući faktor za “ludilo” oko smartphonea iPhone X. Steve Jobs imao je "ono nešto”, s njim i Apple kao takav, danas to više jednostavno nije tako. Istina, živimo u vremenima kada je nešto sasvim novo i neviđeno nemoguće očekivati ili nam se tako čini, ipak, Apple je nekada diktirao trendove, danas to više nije tako. Konačni odgovor će, kao i uvijek, dati tržište. Appleu i svima ostalima to je jedino važno i jedino mjerilo (ne)uspješnosti. Zato će iPhone X dati mnoge odgovore o budućnosti Applea.

Ovo više nisu vremena Stevea Jobsa i njegova Applea. Ili smo možda pretjerano nostalgični…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti