Je li nas koronavirus pretvorio u internetske ovisnike?

Internet se pokazao kao pozitivna stvar, ali ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima.

Martina Čizmić | 28.04.2020. / 08:02

Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images)
Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Ovo je doba digitalnih medija. Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim uredima.

Usluge filmskih i glazbenih streaminga pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igrice okupiraju djecu s viškom energije.

No predstavlja li to dodatni rizik od razvoja ovisnosti?

Možda, ali korist nadmašuje rizik, odgovara dr. Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u malome njemačkom mjestu Diessenu.

Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar, kazao je.

Od video poziva koji omogućuju kontakt s obitelji i radnim mjestom preko 'online' tečajeva kuhanja do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi intereneta, objašnjava.

Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi.

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti.

Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže.

Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti, rekao je Wildt, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina.

Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima, upozorio je.

Kako bi se to spriječilo Wildt preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga.

Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro, rekao je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti