Ovo je doba digitalnih medija. Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim uredima.

Usluge filmskih i glazbenih streaminga pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igrice okupiraju djecu s viškom energije.

No predstavlja li to dodatni rizik od razvoja ovisnosti?

Možda, ali korist nadmašuje rizik, odgovara dr. Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u malome njemačkom mjestu Diessenu.

Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar, kazao je.

Od video poziva koji omogućuju kontakt s obitelji i radnim mjestom preko 'online' tečajeva kuhanja do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi intereneta, objašnjava.

Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi.

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti.

Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže.

Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti, rekao je Wildt, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina.

Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima, upozorio je.

Kako bi se to spriječilo Wildt preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga.

Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro, rekao je.

(Hina)