Je li ovo budućnost planinarenja? Ove hlače daju dodatni "poguranac" kad uspon postane pretežak

Sustav koji vam daje dodatni "poguranac" kad penjanje postane preteško.

Martina Čizmić | 30.07.2024. / 08:13

Hlače MO/GO (Foto: Arc’teryx)

Svatko tko se barem jednom odvažio na neko uspinjanje na brdo ili planinu, zna koliko takav podvig može biti izazovan. Čak i ako mislite da ste na ravnome u dobroj formi, čim se počnete penjati, situacija se mijenja.

No čini se kako bi planinarenje u budućnosti moglo biti puno lakše. I ne, pri tome ne mislimo da će planine postati niže, već će tehnologija priskočiti u pomoć planinarima.

Naime, popularni brand odjeće Arc'teryx udružio je snage s tvrtkom proizašlom iz Googleova X Laba, Skip, i napravio planinarske hlače koje bi se najlakše mogle opisati kao e-bicikl za planinarenje.

Hlače MO/GO opremljene su električnim motorom na području koljena koji povećava snagu planinara i apsorbira pritisak koji nastaje prilikom spuštanja. Kako su pojasnili iz tvrtke, motor je dio modula s naramenicama od ugljičnih vlakana, koji se zakači na par planinarskih hlača. Baterija zadužena za pokretanje elektromotora nalazi se u pojasu hlača i može trajati oko tri sata.

Cijeli sustav zapravo funkcionira veoma jednostavno. Nadzire tempo hoda i kretanje nogu korisnika i sustavno prilagođava količinu pomoći koju pruža. Ako korisnik osjeti da mu je potrebna dodatna pomoć, može ručno smanjiti ili povećati pomoć koju dobiva od motora.

Kako ističu, cijeli sustav teži oko 3,5 kilograma sa svim dodacima, no može učiniti da se korisnik osjeća lakšim i za do 15 kilograma. To nije mala pomoć, ako znate da su često planinarske naprtnjače teže od 15 kilograma.

Zainteresirani mogu čak i isprobati sam sustav na odabranim planinarskim stazama u SAD-u i Kanadi po cijeni od 80 dolara za osam sati korištenja. Ostali koji žele kupiti ovakvu pomoć morat će još malo pričekati i pripremiti oko 5000 dolara.

Planinari i oni koji se planinarenjem bave najbolje znaju koliko bi im ovakva pomoć dobro došla u trenutcima težih uspona. No vjerujemo da bi svoju primjenu našle i kod spašavatelja i šumskih rendžera koji se često kreću po izuzetno zahtjevnom terenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti