Je li ovo rješenje za veliki javnozdravstveni problem? Nedavna studija pokazala optimistične rezultate

Kratkovidnost postaje sve učestalija u svim razvijenim zemljama i zato pojava dioptrijskih naočala koje koče razvoj kratkovidnosti u djece budi nadu da će se moći stati na kraj poremećaju koji postaje sve veći problem za javno zdravstvo.

Hina | 18.04.2023. / 10:08

Dijete s naočalama (Foto: Getty Images)

Prije dvije godine učitelj našeg sina, koji je tada imao deset godina, obavijestio nas je da Paul ne vidi na školsku ploču, rekla je Caroline Boudet, redaktorica u Nantesu.

Optičarka kojoj su odveli dijete otkrila im je da odnedavno postoje dioptrijske naočale koje mogu zaustaviti napredovanje kratkovidnosti ili miopije, poremećaja vida kod kojeg su bliži objekti jasniji i izoštreniji, a udaljeniji mutni.

Bolja Hrvatska: Osječka priča o dronovima: Ilustracija - 5 Osijek su pozicionirali na tehnološku mapu svijeta, a tek im je pet godina. Oni su jednostavno – Bolja Hrvatska!

Nakon godine dana rezultat je pozitivan jer se čini da mu se vid stabilizirao, kazala je Caroline Boudet.

Ta stakla koja "koče" kratkovidnost prodaju se u Francuskoj već dvije godine, a zapravo djeluju integrirano: korigiraju vid te istodobno koče napredovanje kratkovidnosti u djece.

Studija objavljena početkom travnja u časopisu Scientific Reports pratila je tijekom šest godina velik broj djece koja su nosila stakla "Miyosmart" japanskog proizvođača Hoya.

Autori studije zaključuju da se doista usporilo napredovanje kratkovidnosti i da nema '"povratnog učinka" kada se prestanu nositi takve naočale.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je učinkovitost stakla "Stellest" francuskog proizvođača Essilor Luxottica, za koje kažu da je u prosjeku u tri godine spriječilo gubitak više od jedne dioptrije kratkovidnosti.

Oba proizvoda usporila su napredovanje miopije u prosjeku za 60 do 70 posto u odnosu na klasične dioptrijske naočale za kratkovidnost kada se one nose 12 sati na dan.

Ta nova stakla donose nadu jer, prema današnjim prognozama, polovica svjetskog stanovništva bit će kratkovidna 2050. godine.

Znanstvenici se slažu da učestalosti kratkovidnosti pridonosi vrijeme koje provodimo u zatvorenom prostoru, nedostatno izlaganje prirodnom svjetlu te pretjerano gledanje na blizinu.

Zasad su stakla koja usporavaju kratkovidnost prilično skupa, oko 180 eura, a što je za gotovo 100 eura više u odnosu na klasična dioptrijska stakla, čiju cijenu pokriva zdravstveno osiguranje.

Google Glass Enterprise Opet kraj za Googleove pametne naočale. Ili možda ne?

Proizvođači se zalažu da se to promijeni te ističu da svaka dioptrija u velikoj mjeri donosi rizike za buduće patologije, pa ako se uspori miopija, bit će manje troškova za društvo.

Velika dioptrija, veća od -6,00, povećava rizike za druge bolesti oka kao što su ablacija retine (odvajanje mrežnice od stražnjeg dijela oka), glaukom i prerana katarakta (siva mrena). 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti