Opet kraj za Googleove pametne naočale. Ili možda ne?

Prestanak proizvodnje i potpore za Glass Enterprise ne znači da se u potpunosti odustalo od pametnih naočala.

Martina Čizmić | 17.03.2023. / 08:36

Google Glass Enterprise (Foto: Google)

Google je objavio kako je zaustavio prodaju svojih pametnih naočala namijenjenih tvrtkama, Glass Enterprise, a od rujna će prestati i sa softverskom podrškom za njih.

To je označilo kraj jednih od prvih i još uvijek najprepoznatljivijih pametnih naočala s opcijom proširene stvarnosti.

Prototip Googelovih naočala Google počinje s testiranjem pametnih naočala

Podsjetimo, Glass Enterprise nasljednik je Google Glassa, pametnih naočala koje su prikazivale informacije na malom prozirnom ekranu i omogućavale korisniku da istovremeno funkcionira u stvarnom svijetu i dobiva informacije u virtualnom.

Prvi primjerci ovih naočala bili su dostupni developerima 2013. godine, no iako su izazvale velik interes i među potencijalnim korisnicima i među tvrtkama, nikad nisu zaživjele na tržištu.

Google Glass i autizam (Foto: Stanford University) Google Glass postaju vrijedan terapeutski alat za autističnu djecu

Nekoliko godina kasnije Google je ponovno lansirao pametne naočale, ali kao alat namijenjen tvrtkama za edukaciju i obuku radnika. Posljednja verzija tih naočala objavljena je 2019. godine i otad je broj korisnika polako padao.

No, kako ističu iz Googlea, prestanak proizvodnje i potpore za Glass Enterprise ne znači da su u potpunosti odustali od pametnih naočala. Prošle su godine predstavili prototip pametnih naočala, ali zasad on nije dostupan kao gotovo proizvod.

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Microsoftov HoloLens koji je na testiranju u američkoj vojsci ima velik problem kojeg prijavljuju vojnici koji ga testiraju

Jedan od problema s kojima se Google, ali i drugi proizvođači koji su se okušali u pametnim naočalama poput Microsofta (a navodno na sličnom uređaju radi i Apple), jest pitanje privatnosti, ali i spajanja proširene i virtualne stvarnosti sa stvarnim svijetom. Meta navodno radi na novoj verziji svojih pametnih naočala Ray-Ban koje bi trebale biti slične Googleovima, Microsoftov HoloLens nudi se američkoj vojsci (iako je i tamo bilo problema s korištenjem), a Apple navodno priprema set za virtualnu stvarnost koji bi korisnicima omogućavao i da kroz transparentni ekran gledaju svijet oko sebe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti