Google počinje s testiranjem pametnih naočala

Naočale s podrškom za proširenu stvarnost na početku će se koristiti za opcije poput prijevoda uživo, navigacije i slično.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.07.2022. / 09:39

Prototip Googelovih naočala (Foto: Google)

Prije desetak godina Google je predstavio prototip svojih prvih pametnih naočala. Vjerovali su kako je to nova kategorija uređaja nakon telefona i tableta koja će privući milijune ljudi, no umjesto toga naočale se naišle na brojne kritike javnosti, ponajviše zbog mogućnosti snimanja fotografija i videa što su mnogi vidjeli kao grubo kršenje privatnosti, te je Google na kraju odustao od tog projekta.

Slika nije dostupna Otvorena radna mjesta otkrila Googleove planove na tržištu proširene stvarnosti

Na konferenciji I/O u svibnju prikazali su prototip nove generacije pametnih naočala te su ovaj tjedan najavili kako su spremni na njihovo testiranje “u stvarnim uvjetima”. Testovi će početi tijekom sljedećeg mjeseca i trebali bi pokazati kako naočale mogu pomoći ljudima u svakodnevnom životu, odnosno u različitim situacijama s kojima se svakodnevno suočavaju. Naočale su prvenstveno namijenjene prijevodu uživo i navigaciji.

Juston Payne, Googleov menadžer odjela za proširenu i virtualnu stvarnost, pri tome je posebno naglasio kako će im testovi pomoći u poboljšanju iskustava poput AR navigacije. Kaže kako je faktore poput vremenskih prilika i prometnih raskrižja jako teško testirati u zatvorenim prostorima pa je naočale i tehnologiju potrebno testirati u stvarnim uvjetima.

Na početku će naočale testirati mali broj ljudi - Googleovi zaposlenici i osobe od Googleova povjerenja, a bit će opremljene s kamerama, mikrofonima i ekranom unutar samih naočala. Ipak, tijekom testiranja korištenje tih opcija bit će ograničeno pa se tako s naočalama neće moći snimati fotografije i videozapisi.

Slika nije dostupna Tim Cook zagolicao maštu ljubitelja Applea oko potpuno novog proizvoda koji pripremaju

Naočale će koristiti slikovne podatke za prevođenje teksta i navigacijske upute, no te će podatke brzo izbrisati, osim u slučaju podataka koji će se koristiti za ispravljanje grešaka i analizu, no i tada neće zadržati osjetljive informacije poput snimki lica osoba i registarskih tablica. Nije poznato kada će se ove naočale pojaviti u prodaji.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti