Otvorena radna mjesta otkrila Googleove planove na tržištu proširene stvarnosti

Google traži ljude koji će raditi na razvoju uređaja za proširenu stvarnost, ali i softvera koji će pokretati taj uređaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2021. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je prva velika tehnološka kompanija koja je krenula u osvajanje tržišta pametnih naočala i proširene stvarnosti još prije osam godina. Njihov prvi pokušaj neuspješno je završio jer su se Google Glasses našle na udaru kritika kao uređaj namijenjen bogatašima Silicijske doline te kao velika opasnost za privatnost jer je svatko tko ih je nosio mogao snimati ljude na ulici, restoranima, kafićima itd.

Slika nije dostupna Pionir proširene stvarnosti ima zastrašujuće upozorenje: "Metasvemir bi mogao izbrisati stvarnost kakvu danas poznajemo"

Dok je Google prekinuo svoj projekt, tj. fokusirao se na naočale za poslovne korisnike, druge su kompanije krenule s razvojem vlastitih naočala i uređaja za proširenu stvarnost. Snapchat, Microsoft, Lenovo, Facebook, Apple i brojne druge kompanije ili su već predstavile svoje AR naočale ili, prema brojnim glasinama, već neko vrijeme rade na njima, a čini se kako se u igru na ovom tržištu vraća i Google.

To barem otkrivaju otvorena radna mjesta u toj kompaniji koja želi oformiti tim koji će pomoći u razvoju operativnog sustava proširene stvarnosti, kao i inovativnog AR uređaja. Google, dakle, ne priprema samo naočale za proširenu stvarnost, već i softver koji će se koristiti na takvom uređaju, odnosno svim budućim uređajima za proširenu stvarnost.

Slika nije dostupna Viber uskače u proširenu stvarnost pomoću Snapa: Korisnici će moći "zalijepiti" različite maske na video i fotografije

Također, poznavajući Google, ne treba isključiti niti mogućnost da će pokušati razviti AR platformu poput Androida i Wear OS-a, odnosno operativni sustav koji će se moći koristiti na uređajima drugih kompanija. S obzirom na to da tek traže nove zaposlenike, jasno je kako prve rezultate ne treba očekivati tako skoro.

Izvor: Android Police

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti