Pionir proširene stvarnosti ima zastrašujuće upozorenje: "Metasvemir bi mogao izbrisati stvarnost kakvu danas poznajemo"

Dok Meta (bivši Facebook) grabi velikim koracima prema svojoj viziji "novog interneta", stručnjaci upozoravaju na nesagledive posljedice srljanja u novu verziju stvarnosti koja nas okružuje.

Branimir Vorša | 11.11.2021. / 07:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inovator koji je radio na ranim sustavima proširene stvarnosti (engl. augmented reality, AR) dao je strašno predviđanje, u kojem kaže da bi metasvemir (ili novi internet, kako to pojašnjavaju u novoj kompaniji Meta, odnosno bivšem Facebooku) mogao promijeniti strukturu stvarnosti kakvu danas poznajemo.

Louis Rosenberg, računalni znanstvenik koji je razvio prvi funkcionalni AR sustav u istraživačkom laboratoriju francuskog ratnog zrakoplovstva, napisao je veliku kolumnu za Big Think u kojoj upozorava da bi metasvemir, koji razvija kompanija Meta, mogao stvoriti nešto vrlo slično distopijskom društvu računalne igre Cyberpunk, ali u stvarnom svijetu.

Slika nije dostupna Dorsey ismijava Zuckerberga: Ideja o metaverseu podsjeća na “distopijsku korporativnu diktaturu”

Zabrinut sam za opravdanost korištenja AR-a od strane pružatelja usluga velikih platformi kojim bi se kontrolirala infrastruktura, napisao je Rosenberg u komentaru.

Među njegovim zabrinutostima jest i ta da bi treće strane mogle uvesti "plaćene filter slojeve", koji bi određenim korisnicima omogućili da vide specifične tagove u proširenoj stvarnosti iznad osoba u stvarnom svijetu. Ti tagovi mogli bi lebdjeti iznad glava svake osobe, primjerice, te otkriti dio informacija o njima tom određenom broju korisnika.

Ti bi se slojeviti tagovi mogli koristiti za označavanje individualaca sa zadebljanim i blještećim riječima poput 'alkoholičar', 'imigrant', 'ateist', 'rasist' ili riječima koje opisuju njihovo političko opredjeljenje, pojašnjava Rosenberg.

Ti virtualni slojevi mogli bi se lako dizajnirati da bi pojačali političke podjele, izopćili određene skupine te čak i poticali mržnju i nepovjerenje, smatra Rosenberg.

Možda i njegova najstrašnija bojazan jest ta da bi metasvemir "mogao izbrisati stvarnost" stvaranjem sustava u kojem ljudi ne mogu jednostavno otići od svojih uređaja kako bi imali interakcije u stvarnom životu.

Rosenberg smatra da je ideja metasvemira da bi on mogao narasti do točke u kojoj u biti utječe na sve točke naših života te bi postalo gotovo nemoguće za većinu da jednostavno samo napusti njegovo korištenje. To znači da bismo svi mogli postati konstantno izloženi bilo kakvoj lažnoj stvarnosti kakvu nam neka treća strana želi prikazati jer bi proširena stvarnost bila presvučena preko svega u stvarnosti.

Slika nije dostupna Šef Niantica kritizirao budućnost interneta kakvu je zamislio Zuckerberg: To je distopijska noćna mora!

Rosenberg ipak nije jedini stručnjak zabrinut za razvoj metasvemira. O projektu kompanije Meta kolumnu je za The Atlantic nedavno napisao i Ethan Zuckerman, direktor Incijative za digitalnu kulturu sveučilišta Massachusetts.

Zuckerman je još 1994. godine kreirao ranu verziju metasvemira te vjeruje da to ima potencijal nanijeti više štete nego dobrog za društvo.

Facebookov obećani metasvemir namijenjen je da nas omete od stvarnog svijeta koji je pomogao slomiti, poručio je Zuckerman.

Izvor: Futurism/Big Think

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti