Dorsey ismijava Zuckerberga: Ideja o metaverseu podsjeća na “distopijsku korporativnu diktaturu”

U prvoj ideji metaversa još iz 1992. godine opisan je virtualni svijet kojeg posjeduju korporacije i u kojem su korisnici tretirani kao građani u distopijskoj korporativnoj diktaturi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2021. / 15:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mark Zuckerberg vjeruje kako će se način na koji pristupamo virtualnom svijetu u budućnosti uvelike razlikovati u odnosu na način na koji danas pristupamo internetu. U takvoj viziji računala i pametni telefoni više ne bi bili primarni uređaji s kojima bi pristupali virtualnom sadržaju, već bi naš “portal” u digitalni svijet trebale postati pametne naočale s podrškom za virtualnu i proširenu stvarnost.

  Slika nije dostupna Radikalna promjena i najstrože čuvana tajna Zuckerbergove kompanije: Facebook mijenja ime?

Također, niti sam virtualni svijet više ne bi trebao biti isti, već Zuckerberg (i ne samo on), vjeruje kako će s godinama dominantni postati tzv. meta svjetovi (metaverse). Metaverse se najbolje može opisati kao virtualni svijet ili prostor u kojem se ljudi mogu družiti, komunicirati, igrati i slično, pri čemu je najbolji primjer takvog metaversa Roblox. Npr. bit će potrebno staviti naočale za VR i uroniti u jedan od takvih svjetova.

Informacije koje je ovog tjedna prenio The Verge čak kažu kako Zuckerberg želi cijeli fokus svoje kompanije prebaciti upravo na takve virtualne svjetove. Sam Facebook kao društvena mreža bi u tom slučaju postao samo dio veće krovne kompanije (tek bi trebali saznati njeno ime) u kojoj će glavni naglasak biti upravo na metaverseu.

No ne misle svi pozitivno o takvoj ideji te je na Zuckerbergov fokus na metasvjetove reagirao i prvi čovjek Twittera Jack Dorsey. On je komentirao tvit jednog korisnika koji je napisao da je pojam metaverse prvi put upotrebljen još 1992. godine, kada je opisan virtualni svijet kojeg posjeduju korporacije i u kojem su korisnici tretirani kao građani u distopijskoj korporativnoj diktaturi. Na pitanje što ako je autor tog pojma Neal Stephenson bio u pravu, Dorsey je odgovorio da je bio u pravu.

  Slika nije dostupna Zuckerberg progovorio: "Proveo sam mnogo vremena razmišljajući..."

Dakle, to se može protumačiti tako da bi korisnici Facebookova metaverse mogli biru samo građani u distopijskoj korporativnoj diktaturi, a u tom bi slučaju distopijski diktator bio, jasno, Zuckerberg.

Izvor: Business Insider

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti