Je li sreća napokon napustila Elona Muska?

Dosad je Musk imao i dosta sreće u svojim poslovnim avanturama, no sad se nameće pitanje - je li Musk potrošio sve zalihe?

Branimir Vorša | 12.12.2023. / 14:05

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Elon Musk, tehnološki mogul koji se dosad činio otpornim na neuspjeh, našao se u nemirnim vodama, označavajući oštro odstupanje od njegove trijumfalne priče koja je trajala od 2019. do 2022. godine. Navedeno razdoblje svjedočilo je zenitu Muskova uspjeha s Teslinom profitabilnošću i SpaceX-ovim globalnim priznanjima, nakon čega slijedi niz izazova koji proizlaze iz pretjeranog Muskovog samopouzdanja, upitnih odluka i niza nepredviđenih neuspjeha. Dealbook konferencija New York Timesa, na kojoj je sudjelovao i Musk, razotkrila je njegovu borbu sa ključnim pitanjima i nestalnim ponašanjem, nagovještavajući potencijalni raspad njegova carstva.

Paralela s 2018. godinom

U uznemirujućoj paraleli s Muskovim trenutnim nevoljama, Linette Lopez iz Business Insidera povlači paralelu situacije u kojoj se Musk trenutno nalazi, s burnom 2018. godinom. Tijekom tog razdoblja, piše Lopez, Musk je stavio Teslinu budućnost na kocku s Modelom 3, suočavajući se s pobunom investitora i brojnim preprekama u proizvodnji. Frustracija je dosegla vrhunac tijekom razgovora o zaradi, gdje je Musk odbacio analitičare i potražio utočište u pitanjima obožavatelja YouTubea. Istodobno, Muskova aktivnost na Twitteru postala je izraženija, s čudnim ponašanjem, neutemeljenim optužbama i impulzivnim tvitovima.

Neočekivani obrat i neviđeni uspjeh

Prekretnica je stigla 2019. godine s neočekivanom intervencijom iz malo vjerojatnog izvora - Kine. Kineska komunistička partija omogućila je brzu izgradnju šangajske Gigatvornice, pružajući Tesli nepredviđenu slamku spasa. Taj potez omogućio je Musku da se uspješno nosi s financijskim izazovima i učvrsti Teslin ugled kao "prave automobilske tvrtke", kako je rekao. Unatoč stalnim kontroverzama na Twitteru, Musk je pronašao privid ravnoteže.

Tri godine kasnije, u 2022. godini, Musk kao drugi najbogatiji čovjek na svijetu, upustio se u hrabar pothvat preoblikovanja koncepta slobode govora kupnjom Twittera (sadašnje platforme X). Taj potez uključivao je posao koji je financirao konzorcij banaka, predvođen Morgan Stanleyjem. Međutim, Muskovi pokušaji da revitalizira Twitter naišli su na velike prepreke, što je rezultiralo rastućim dugovima, skeptičnim oglašivačima i nezadovoljnim bivšim zaposlenicima.

Novi obrat nakon prevelikog riskiranja

Musk, koji se bori s dugovima od preko 13 milijardi dolara, suočen je s padom dobiti Tesle zbog slabe potražnje i stagnacije ponude. Međusobno povezana priroda Muskovih pothvata pojačava izazov, tjerajući ga da, suočen s nedaćama, zauzme tvrdoglav stav. Unatoč statusu milijardera, Muskova likvidnost je ograničena, suzdržava se od uzimanja plaće od Tesle i zalaže značajan dio svojih dionica kao kolateral za osobne zajmove, ističe Lopez.

Rastuće kamatne stope i gospodarski krajolik u razvoju isto tako otežavaju Muskove izazove. Pad Teslinog tržišnog udjela, snižavanje cijena i stari vozni park dodaju pritisak, što je natjeralo Muska da istraži nekonvencionalne financijske manevre kako bi podupro bilancu platforme X.

Bankrot X-a postaje izgledno rješenje

Vicki Bryan, izvršna direktorica Bond Anglea, ukazuje na neizvjesnu financijsku poziciju platforme X, sugerirajući da platforma možda troši preko svojih mogućnosti, napominje Lopez. Prijeteći strah od bankrota postaje prihvatljivo rješenje, a Muskovi financijski izazovi isprepliću se sa sudbinom platforme X. Muskovo carstvo, nekoć slavljeno zbog prihvaćanja rizika i ambicije, sada se suočava s kritičnom točkom koja bi mogla redefinirati njegovu ostavštinu, smatra Lopez.

Dok Musk upravlja tim zamršenim financijskim krajolikom, analitičari predviđaju potencijalne posljedice za investitore s Wall Streeta koji drže dug platforme X. 

Muskova putanja od heroja do potencijalno posrnulog vizionara služi kao opomena, naglašavajući važnost strateškog opreza i prepoznajući šire implikacije međusobno povezanih poslovnih pothvata, piše Lopez. Saga o Musku, simbolu ambicije, također otkriva krhkost carstva izgrađenih na riziku i potencijalne zamke koje čekaju one koji svoju sreću tjeraju predaleko.

Dok se on suočava s financijskim preprekama i neizvjesnostima, priča se nastavlja razvijati, ostavljajući poslovni svijet na rubu stolice i namečući pitanje - može li Musk ploviti tim podmuklim vodama i iz njih sretno isploviti ili će njegovo nekoć slavno carstvo biti zauvijek izmijenjeno izazovima koji ga čekaju u budućnosti.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti