Je li to moguće? Potencijalni lijek za COVID-19 skriva se u svakoj kućnoj ljekarni?

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Hina | 07.11.2020. / 08:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv COVID-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici www.recoverytrial.net

Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan, kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja.

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za COVID-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma COVID-19 kakve je imao američki predsjednik Donald Trump.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti